Sezen Aksu’nun babası öldü kahreden haber sosyal medyada duyuldu. Türk müziğinin dev ismi Sezen Aksu 91 yaşındaki babası Sami Yıldırım’ı kaybetti. Sami Yıldırım’ın ölüm nedeni olarak ise solunum yetmezliği gösterildi. Hastanede tedavi gören Sami Yıldırım’ın ölüm haberi sosyal medyada da büyük üzüntü yarattı. Ünlü isimler Sezen Aksu’ya taziye mesajları yolladı. Sezen Aksu annesi Şehriban Yıldırım’ı da 3 sene önce 91 yaşında kaybetmişti.
Sezen Aksu’nun babası Sami Yıldırım, 18 Temmuz’da aniden rahatsızlanınca, yakınlarının çağırdığı ambulansla apar topar hastaneye kaldırılmıştı. Haberi alır almaz soluğu hastanede alan Sezen Aksuda babasını yalnız bırakmamıştı.
Sami Yıldırım, yapılan muayene ve tetkikler sonucunda Yıldırım’ın solunum yollarındaki yabancı materyallere bağlı gelişen aspirasyon pnömonisi ve kandaki sodyum değeri düşüklüğü nedeniyle solunum sıkıntısı yaşadığı belirlenmiş ve 5 gün tedavi görmüştü.
91 Yaşındaki Sami Yıldırım’ın bu tedavisinin üzerinden yalnızca 2 ay geçmişti ki bugün Minik Serçe’nin babası hayata veda etti.
Minik Serçe, 3 yıl önce annesi 91 yaşındaki emekli öğretmen Şehriban Yıldırım’ı yitirmişti.
SEZEN AKSU KİMDİR: Annesi fen öğretmeni Şehriban Hanım, babası matematik öğretmeni Sami Bey olan Fatma Sezen Yıldırım, 1954 yılının 13 Temmuz’unda Denizli Sarayköy’de dünyaya geldi. 3 yaşına kadar doğduğu yerde yaşadı. 3 yaşında İzmir’e, yıllar sonra “Kalbim Ege’de Kaldı” diyeceği yere taşındılar.
Çocuklarını disiplinli yetiştirmeyi isteyen Sami Bey ve Şehriban Hanım, Sezen’e karşı her zaman mesafeli olmaya çalışmışlardı. Ancak bu tutum bile daha küçücük yaşta herkesin ilgisini çekmeye çalışan Sezen’in yaramazlıklarına engel olamamıştı. Etrafındaki insanlar ona Cüce Bela diyordu. Her gün Konak-Köprü troleybüsünde şarkı söylüyor, haftada bir kez saçının rengini değiştiriyor, sıklıkla da intihara kalkışıyordu. O yıllarda, sonradan “Allah babama acıdı da şarkıcı oldum.” dediği bir de takıntısı vardı: Dansöz olmak.
Üniversite de dahil olmak üzere tüm eğitim sürecini İzmir’de tamamladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne girdi. 1974 yılının Kasım ayında Ali Engin Aksu ile evlenince okulu bıraktı.
Gençlik çağında sanatın bütün dallarına ilgi duyan Sezen, resim, tiyatro ve dans dersleri aldı. Lisede kendini iyice müziğe verdi. 1970 yılında Hafta Sonu dergisinin açtığı Altın Ses yarışmasında 6. oldu. Sezen aklında ve kalbinde müzik yatıyor olmasına rağmen 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne girdi. Üniversite kantinini konser salonu gibi kullanan Sezen, üniversiteden ikinci sınıfta ayrılıp İzmir Radyosu sanatçılarının ders verdiği İzmir Radyosu Sanatçılar Derneği’ne girerek yıllarca herkesi peşinde sürükleyen, binlerce dizesi, binlerce melodisi olan kendi çizgisini çizmeye başladı.
Sezen, 1974 yılında bir plak şirketine 3 şarkılık bir bandını gönderdi. Aynı yıl’ın Kasım ayında Ali Engin Aksu ile evlendi. Evliliğinden bir hafta sonra, Yeşil Giresunlu tarafından plak yapmak için çağrıldığı İstanbul’a gelerek plak çalışmasına başladı. 1975’e girerken piyasaya ilk 45’liği çıktı: Haydi Şansım. Plak hemen hemen hiç satmadı.
Yabancı bir şarkıdan alınan besteye söz yazılmıştı ve sonuç tam anlamıyla fiyaskoydu. (Plak Sezen Aksu’ya sorulmadan Sezen Seley adına çıkarılmıştı. Kimbilir belki de daha iyi olmuştu. Yıllar sonra marka olacak bir isim hemen hemen hiç satmayan bir plakla beraber anılmayacaktı.) Gene aynı sene (1975) ikinci 45’liği Yaşanmamış Yıllar/Kusura Bakma’yı çıkardı. Albümdeki parçalar Sezen’indi ve plak satışları hiç de fena değildi.
Sezen Aksu üçüncü 45’liği ‘Olmaz Olsun/Vurdumduymaz’ı 1976 yılında çıkardı. Plak 45’likler listesinde haftalarca bir numarada kaldı. Bu iki plak Sezen Aksu’nun başlangıcı sayılabilir. 1976 yılında, yıllar sonra idol olacak, şarkıları dillerden düşmeyecek bir Sezen Aksu vardı artık.
Genç sanatçı, 1976 yılında ilk sahne çalışmasına başladı. Bebek Belediye Gazinosu’nda sahne alıyordu. 1977 yılında Allahaısmarladık/Kaç Yıl Geçti Aradan, Kaybolan Yıllar/Neye Yarar 45’likleri ve ilk 33’lüğü olan Allahaısmarladık piyasaya çıktı.
1978 yılında Hurşid Yenigün’ün iki bestesine söz yazan Sezen, Gölge Etme/Aşk 45’liğini yaptı. Gene aynı sene piyasadaki en eski Sezen Aksu albümü olan Serçe çift LP olarak piyasaya çıktı. 1979 yılı da boş geçmedi. Bu yıl İlk Gün Gibi/Yalancı ve Allahaşkına/Sensiz İçime Sinmiyor 45’likleri piyasaya çıktı. Aynı yıl Sezen kendini sinemada da gösterdi. Sezen’in ilk filmi başrolünü Bulut Aras’la paylaştığı bir Atıf Yılmaz filmi olan Minik Serçe idi. Bir yıldız doğarken, başka bir yıldızın sönüşünü anlatan film o dönemde beğeni toplayamadı. Bu filmi senelerce Sezen de seyretmemiş olacak ki, 1999 yılında Okan Bayülgen’in Zaga programında filmi seyrederken, kendisi de haline çok gülmüştü. Yine aynı programda Sezen filmde hiç öpüşmediğini, o sahnelerin klasik hilelerden biri olduğunu da açıklamadan geçmedi.
1980 yılında ‘Sevgilerimle’ albümünü çıkaran Sezen için 1981 çok özel bir yıl olacaktı. Müzik, tiyatro ve özel yaşamı çok renkli geçti. Ağlamak Güzeldir albümü sonrası Sezen Aksu Aile Gazinosu adlı müzikal için çalışmalar yaptı.
1983 yılında Sezen Aksu’nun, Eurovision macerası başladı. Söz ve müziği Ali Kocatepe’ye ait “Heyamola” parçasını Ali Kocatepe ve Coşkun Demir ile birlikte seslendirdi. 3 yıl arka arkaya yaşanacak ve yıllar sonra da vokalisti Işın Karaca’nın yaşayacağı klasik bir tablo ilk bu yıl yaşandı. Türkiye finaline kalan bu parça yurtdışında ülkemizi temsil etme hakkını elde edemedi. 1983 yılında “Heyamola” parçasının 45’liği “Hey Dergisi” tarafından yılın plağı seçildi. Aynı yıl Sezen, oğlunun babası Sinan Özer’den boşandı.
Sezen Aksu’nun uzun bir aradan sonra 2005 yılında piyasaya sürülen yeni albümü “Bahane”, beklenenin de üzerinde ilgi gördü. Aksu’nun son şarkılarını dinlemek için sabırsızlanan müzikseverlerin yoğun ilgisi sayesinde albüm, ilk iki haftalık sürede 320 bin sattı.
Sezen Aksu aynı zamanda İstanbul gece eğlencesi anlayışına farklılık getiren Oba Bar’da ve 1997 yılında Uğur Yücel ile Bostancı Gösteri Merkezi’nde kabare türünde sahne gösterileri sergiledi.