Fitch Ratings Analisti, Türkiye’de Politika Değişikliğinin Etkisini Değerlendirdi
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye’deki politika değişikliğinin yakın vadeli makrofinansal istikrar risklerini azalttığını belirtti. Morales, politika değişikliğinin sadece Haziran 2023’ten beri yapılan politika faizi artışlarıyla sınırlı olmadığını vurguladı. Sıkılaştırma önlemlerinin beklentilerden daha büyük ve hızlı gerçekleştiğini söyleyen Morales, bu durumun iç talebi yavaşlatarak lira üzerindeki baskıları azalttığını ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı desteklediğini ifade etti. Morales ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni politikayı onaylamasının da önemli bir adım olduğunu belirtti.
Ekonominin Büyümesi 2024’te Yavaşlayabilir
Morales, Türkiye’nin ana ticaret ortaklarındaki zayıf büyüme ve sıkı para politikasının birleşik etkisiyle Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlayabileceğini ifade etti. Morales, ekonominin dengelemek için uzun bir süre sıkı para politikasına ihtiyaç duyulabileceğini ve Mart 2024’teki yerel seçimlerin bu politikaya olan bağlılığı test edebileceğini belirtti.
Faiz Artışının Etkisi Gecikmeli Olacak
S&P Global Market Intelligence Küresel Ekonomi Başkan Yardımcısı Ken Wattret, Türkiye’nin ekonomi politikasında en temel değişikliklerden birinin Merkez Bankası liderliğinde olduğunu söyledi. Wattret, bu değişikliğin enflasyonu düşürmek ve cari işlemler açığını azaltmak amacıyla yapıldığını belirtti. Wattret’a göre, bu faktörlerin birleşimi yakın vadede ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratacak. Ancak enflasyonu kontrol altına almak ve para biriminin istikrara kavuşmasını sağlamak için bu önlemlerin gereklilik olduğunu belirtti. Wattret ayrıca, faiz artışlarının ekonomik etkisinin gecikmeli olarak görüleceğini ve 2024’ün ekonomik açıdan zorlu bir yıl olabileceğini söyledi.
Küresel Ekonomide Enflasyon Şoku Yaşanıyor
Wattret, Türkiye’nin mücadele ettiği sorunların birçok diğer ülkede de görüldüğünü belirtti. Küresel ekonomide on yıllardır görülmeyen bir enflasyon şoku yaşandığını ifade etti. Wattret, merkez bankalarının enflasyon şokuna geç tepki verdiğini ve düşük ve istikrarlı bir enflasyon oranının sağlanması için zaman gerektiğini belirtti. Wattret’a göre, Türkiye’nin enflasyon sorunu ve dış dengesizlikle mücadele etmek için aldığı önlemler mevcut görünüyor, ancak sonuçları görmek zaman alacak.
2024 Ekonomik Açıdan Zorlu Bir Yıl Olacak
Wattret, dünya genelinde ekonomik açıdan zorlu bir yıl beklediğini ifade etti. Wattret, herhangi bir ekonominin iç zorluklardan çıkış yolunu oluşturmasının zor olduğunu ve 2024’ün küresel ekonomi için zorlu bir ortamı işaret ettiğini söyledi. Ancak Wattret, enflasyonun kademeli olarak düşmesini ve para biriminin istikrara kavuşmasını beklediğini ve bu sayede ekonomik görünümün ilerledikçe iyileşeceğini umut ettiğini belirtti.