Kronik Zayıflama Hastalığı (CWD) Nedir?
Hayvanları salyalı, uyuşuk, tökezleyen ve boş bakar bir halde bırakan kronik zayıflama hastalığı CWD, ABD’nin Wyoming eyaletinde 800 geyik, Kanada geyiği ve sığın da görüldü. Bu hastalık, merkezi sinir sistemini enfekte ederek hayvanlarda agresif belirtiler ve koordinasyon eksikliğine yol açmaktadır.
Uzmanlar İnsanları Uyarıyor
Uzmanlar, CWD’nin “yavaş ilerleyen bir felaket” olduğunu ve hastalığın insanlara yayılma ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor. Hastalığın insanlara bulaşma riskine dikkat çeken araştırmacılar, özellikle çiftlik hayvanlarından insanlara bulaşan deli dana hastalığı salgınının nasıl çığırından çıktığını hatırlatıyor.
Zoonotik Hastalıkların Ölüm Oranı Artıyor
Zoonotik hastalıkların insanlar arasında yayılmasının 2050 yılında 12 kat daha fazla insanı öldürebileceğine dikkat çeken biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks, iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle bu tür hastalıkların daha sık görülebileceğini söylüyor. Şirketin yaptığı araştırmaya göre, 1963 ile 2019 yılları arasında epidemiler her yıl neredeyse yüzde 5, ölümler ise yüzde 9 oranında artmıştır.
CWD’nin Yok Edilmesi Zordur
CWD bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zor bir hastalıktır. Hastalık toprakta ya da yüzeylerde yıllarca kalabilir ve dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve yüksek sıcaklıklara karşı dirençlidir. Bu nedenle uzmanlar, hastalığın yayılmasını önlemek için önlemler alınması gerektiğinin altını çizmektedir.
Kaynak: The Guardian