İİT, İsrail’in Filistin’deki Sivilleri Hedef Aldığını Doğruladı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), yazılı bir açıklama yaparak, İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırımı durdurma ve acil önlemler alma çağrısında bulundu. Açıklamaya göre, İİT, İsrail’in özellikle Gazze’de kadın ve çocukları hedef alarak sivil nüfusu ayrım gözetmeksizin öldürdüğünü, yaraladığını ve yerinden ettiğini doğruladı.
İİT, İsrail’in Saldırılarını Soykırım Olarak Nitelendirdi
İsrail’in saldırılarına ilişkin yapılan açıklamada, “sivillerin hedef alınması, temel ihtiyaçlardan ve insani yardımlardan mahrum bırakılması, evlerin, sağlık, eğitim ve dini kurumların tahrip edilmesinin soykırım olduğu” vurgulandı. İİT, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) açtığı davanın da soykırım suçunu gündeme getirdiği için memnuniyet duyduğunu belirtti.
İsrail’in Saldırılarının İnsanlık Dışı Sonuçları
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda en az 9 bin 100 çocuk, 6 bin 500 kadın olmak üzere toplam 21 bin 822 Filistinli yaşamını yitirdi. Ayrıca 56 bin 451 kişi yaralandı ve 7 bin kişi enkaz altında kayboldu. İsrail ordusunun saldırıları ve baskınları sonucunda birçok hastane ve sağlık merkezi hizmet dışı kaldı, ambulanslar kullanılamaz hale geldi ve 312 sağlık çalışanı ile 106 gazeteci hayatını kaybetti. Gazze Şeridi’nde ise 65 bin konut, 92 okul ve 112 cami tamamen yıkıldı ve nüfusun yüzde 80’ini oluşturan 1,8 milyon Filistinli yerinden edildi.
Güney Afrika, İsrail Hakkında “Soykırım Davası” Açmıştı
Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği eylemlerle BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ’de dava açmış ve geçici tedbirler alınmasını talep etmişti. Başvuruda, İsrail’in eylemlerinin soykırım niteliğinde olduğu ve Gazze’deki Filistinlileri yok etmek amacı taşıdığı vurgulanmıştı.
İİT, İsrail’in Soykırımına Müdahale Edilmesini Talep Ediyor
İİT açıklamasında, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği soykırım suçu nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan davayı memnuniyetle karşıladığı belirtildi. İİT, İsrail’in Filistin’deki soykırımını durdurmak için hızlı bir şekilde müdahale edilmesi ve acil önlemler alınması çağrısında bulundu.