İçişleri Bakanlığı, Elektronik İzleme Merkezi’ni Kurdu
6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi, “Elektronik İzleme Merkezi”ni 2021 yılında kurdu. Bu uygulama ile elektronik kelepçe takılan yükümlüler, polis ve jandarma ekipleri tarafından 7 gün 24 saat canlı olarak takip ediliyor. Şu anda 670 yükümlü elektronik kelepçe ile izlenmektedir.
Mağdura Yaklaşım Durumunda Anında Müdahale
Yükümlülerin mağdura yaklaşmaları durumunda bildirim alan merkez, en yakın ekibi mağdurun bulunduğu adrese yönlendiriyor. Bu sayede hızlı bir müdahale sağlanarak mağdurun güvenliği sağlanıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir, elektronik kelepçenin, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin mağdura yaklaşmamasını sağlayan önemli bir tedbir olduğunu belirtti. Bugüne kadar 4 bin 500 vaka elektronik kelepçeyle izlenirken, şu anda aktif olarak 670 vaka takip edilmektedir. Ekipler, yükümlülerin mağdura yaklaşmaması için canlı takip yapmaktadır. Eğer yükümlü mağdura yaklaşmaya çalışır, yasak bölgeye girer veya elektronik kelepçeyi çıkarırsa, sisteme ihlal düşer ve hemen müdahale süreci başlatılır.
KADES Uygulaması ile Kadınların Güvenliği Sağlanıyor
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından 2018 yılında hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES), şiddet mağduru kadınların tek tuşla güvenlik güçlerine ulaşmasını sağlamaktadır. Türkçenin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça, Farsça, İspanyolca, Almanca, Özbekçe, Kırgızca ve Kürtçe gibi birçok dilde kullanılabilen bu uygulama, bugüne kadar 6 milyona yakın kadın tarafından indirilmiştir.
KADES üzerinden bugüne kadar yaklaşık 1 milyon ihbar yapılmış ve bunların 700 bine yakını gerçek ihbar olarak kaydedilmiştir. Bu yıl 6,5 milyon kadının KADES uygulamasını indirmesi beklenmektedir.
İhbarlar Hızla Değerlendiriliyor
Şube Müdürü Sibel Özdemir, kadınların KADES uygulaması sayesinde şiddet durumunda güvenlik güçlerine hızlı bir şekilde ulaşabileceğini belirtti. Her ihbarın can güvenliğine kasıt olarak değerlendirildiğini ve ihbarın olduğu ildeki emniyet müdürlüklerinin hemen harekete geçirildiğini söyledi. Uygulama konum üzerinden çalıştığı için müdahale sürecini hızlandırmaktadır.
Kadınların güvende hissetmesi ve yanında emniyetin olduğunu bilmesi çok önemlidir. KADES uygulamasında 11 dil bulunması, ülkemize geçici olarak gelen her kadının da bu uygulamayı kullanabilmesini sağlamaktadır.