TBB Yönetim Kurulu ile Yapılan Görüşmede Türkiye Ekonomisi Değerlendirildi
Döviz Kazandırıcı Sektörlere ve KOBİ’lere Kullandırılan Krediler Ele Alındı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Ticaret Bakanı Bolat’ı ağırladı. Yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomideki güncel gelişmeler ile ekonomik faaliyetlerin finansmanı değerlendirildi. Özellikle döviz kazandırıcı sektörlere, KOBİ’lere ve esnafa kullandırılan kredilerdeki gelişmelere dikkat çekildi.
Bankacılık Sektörü, Ülke Ekonomisinin Gelişmesine ve Ticari Hayatın Sağlıklı İşlemesine Katkı Sunuyor
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün gelişmekte olan ekonomilerde çok önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bankaların ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesi ve piyasanın sorunsuz şekilde işlemesine katkı sağladığını belirten Çakar, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini söyledi. Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısı ve yenilikçi anlayışıyla bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Öngörülebilirlik Arttı ve Beklentiler İyileşti
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, görüşmede Bakan Bolat’a bankacılık sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi verildiğini ve değerlendirmelerin alındığını belirtti. Çakar, dünyada büyüme ve ticaretin yavaş seyrettiği bir dönemde Türkiye ekonomisinin potansiyel hıza yakın bir düzeyde büyüdüğünü ve öngörülebilirliğin arttığını söyledi. Orta Vadeli Program’ın yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirildiğini belirten Çakar, enflasyonun düşürülmesi, cari açığın azaltılması, TL talebinin artırılması, bütçe disiplininin sağlanması ve rezervlerin güçlendirilmesi hedeflerinin tutarlı olduğunu ifade etti.
Bankaların Kredileriyle Üretim, İhracat ve İstihdam Artışı Odaklı Büyüme Devam Ediyor
Alpaslan Çakar, makro dengelerin daha sağlıklı bir şekilde kurulması sayesinde üretim, yatırım, ihracat ve istihdam artışının en iyi şekilde devam edeceğini belirtti. Son dönemde kredilerde imalat sanayinin, ihracatın ve KOBİ’lerin payının arttığına dikkat çeken Çakar, ihracat kredilerinin ticari kredilerdeki payının son 2 yılda 6 puan yükseldiğini açıkladı. Bankacılık sektörünün sağlıklı bilanço yapısı, tecrübeli yönetimi, ehil insan gücü, yeni teknoloji ile desteklenen ürün ve hizmet çeşitliliği ve iklim risklerini dikkate alan yaklaşımının büyümeye destek olmaya devam edeceğini vurguladı.