Bakanlık ve Üniversite Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Hayata Geçecek Yeni Okullar Proje Okul Formatıyla Eğitim Sistemine Dahil Edilecek
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yapılan törende, bakanlık ile üniversite arasında müzik alanında eğitimlerin verileceği Güzel Sanatlar İlköğretim Okulu ve Güzel Sanatlar Lisesi kurulmasına ilişkin işbirliği protokolünü imzaladı. Bakan Tekin, bu protokol ile Türkiye’de sanat eğitimi ve genel anlamda eğitimle ilgili farklı bir yolun açıldığını belirtti.
Protokol kapsamında açılacak yeni okullar, “proje okul” formatıyla eğitim öğretim sistematiğine dahil edilecek. Bu yeni modelle birlikte sektörle işbirliği yaparak meslek liselerinin tematik hale gelmesi için önemli adımlar atıldığı belirtildi. Benzer şekilde spor liseleri ile ilgili federasyonlarla çalışıldığı ve voleybol, futbol ve basketbol liseleri açıldığı da vurgulandı.
Müzik Eğitimi Konusunda Devrim Niteliğinde Bir Adım
Müzik temalı bir güzel sanatlar lisesi olarak başlanan proje, müzik eğitiminin daha küçük yaşlardan itibaren verilmesi yönünde hareket etmeye başladı. Bakan Tekin, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde ilkokul, ortaokul ve lisenin bulunduğu bir eğitim-öğretim sürecini başlatmanın heyecanını yaşadığını ifade etti. Türkiye’de müzik eğitimi konusunda devrim niteliğinde bir adım atıldığına inandığını belirten Bakan Tekin, yetenekli çocuklar için yepyeni bir alan ve imkan açıldığını söyledi.
Yeni Okullar Türkiye Genelinde Öğrenci Kabul Edecek
Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde açılacak olan bu okullar, Türkiye’nin her tarafından öğrenci kabul edecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesindeki çocukların da bu sürece dahil olabileceği ve çocukların konaklayabileceği bir yurdun veya pansiyonun da olduğu bir kompleks olarak hayata geçirilecek.
Müzik Okulları Türk Müziği Programını Uygulayacak
Protokolle birlikte Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar İlkokulu ve Ortaokulu, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Yerleşkesi’nde açılacak. Ayrıca bir de Güzel Sanatlar Lisesi kurulacak. Bu okullarda ilköğretim müfredatı ile birlikte müzik alanında da eğitim verilerek Türk müziğinde nitelikli insan kaynağının artırılması hedefleniyor.
Müzik okullarında öğrencilerin birlikte müzik yapma isteklerini ve çalgı çalma bilgi ve becerilerini geliştirmelerine rehberlik edecek derslerin sunulacağı bir eğitim programı olacak. Yeni bir model olarak uygulanacak olan müzik okulları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Ulusal Beceri Haritası ile ilişkilendirilerek hayata geçirilecek.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Müziği Alanında Eğitmen Desteği Verecek
Milli Eğitim Bakanlığına ait bu okullara Türk müziği alanında eğitmen desteği sunacak olan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk müziği, geleneksel sanatlar ve kadim sanatların geleceğe taşınmasında önemli bir rol üstlenecek.
Öğrenci Seçimi Yetenek Taramasıyla Yapılacak
Güzel Sanatlar Lisesine öğrenci alımı için “Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alımı Yapan Okullara Başvuru Kılavuzu” kullanılacak. Türk Müziği Programı Uygulayan Güzel Sanatlar İlköğretim Okulu için ise Bakanlık tarafından hazırlanan “Yetenek ile Öğrenci Alımına İlişkin Başvuru ve Yerleştirme Kılavuzu” geçerli olacak. Okullara öğrenci seçimine yetenek taraması sonucunda başarılı bulunan çocuklar da dahil edilecek.
Müzik Okullarında Özel Atölye Alanı Oluşturulacak
Müzik okullarında, müzik aletlerinin bakımı ve onarımı için özel bir atölye alanı oluşturulacak. Bu atölyelerde çalgı aletlerinin temizliği, ayarları ve onarımları için gerekli araç ve malzemeler sağlanacak. Ayrıca öğrencilerin yaş gruplarına uygun çalgı aletlerinin üretimi de planlanıyor.
Bu proje ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de müzik eğitimini tepeden tırnağa değiştirebilecek yepyeni bir sürecin başlatıldığını vurguladı. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ise protokolün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sanat eğitimi için çok önemli bir adım olduğunu belirtti.