Prof. Dr. Memişoğlu: Üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşıyoruz

COVID-19 sonrası üst solunum yolu enfeksiyonlarına artan hassasiyet Prof. Dr. Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonlarında son dönemde yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salgın konusunun, COVID-19’dan sonra toplumun daha çok hassasiyet gösterdiği bir durum olduğunu ifade eden Memişoğlu, normal şartlarda özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılan nezle, grip ve…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Prof. Dr. Memişoğlu: Üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşıyoruz

COVID-19 sonrası üst solunum yolu enfeksiyonlarına artan hassasiyet

Prof. Dr. Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonlarında son dönemde yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salgın konusunun, COVID-19’dan sonra toplumun daha çok hassasiyet gösterdiği bir durum olduğunu ifade eden Memişoğlu, normal şartlarda özellikle kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılan nezle, grip ve anjin gibi hastalıkların arttığı bir dönem yaşandığını anlattı.

Soğuk havalarda üşütme ve soğuk algınlığı artışı

Soğuk havalarda üşütme ve soğuk algınlıklarının fazlalaştığını vurgulayan Memişoğlu, “Bu dönemde de var. Özellikle son birkaç haftadır yoğunluğumuz doğal olarak var. Geçmişte de vardı, şimdi de var. Bu daha çok influenza dediğimiz grip virüsü ağırlıklı. Ama diğer virüslerin de olduğu üst solunum yolu enfeksiyonunun fazlalaştığı bir dönemi yaşıyoruz.” diye konuştu.

Yaşlılar ve risk grubundaki hastalar daha hassas

Memişoğlu, üst solunum yolu enfeksiyonlarının genç, sağlıklı insanlarda çok fazla tahribata veya kalıcı hasara sebebiyet vermediğini, ancak özellikle yaşlılarda veya yan hastalığı, böbrek yetmezliği, şekeri ve kilosu olanlarda riskli hale geldiğini söyledi. Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlarda yoğun bakım veya birebir destek tedavisine ihtiyaç olabildiğini belirten Memişoğlu, “İstanbul’da tabii bir yoğunluk yaşıyoruz doğal olarak. Ama biz altyapımız olarak da hekimlerimiz olarak da Kovid’deki sağlık sisteminin ne kadar kuvvetli olduğunun ispatını yaptığımız gibi bunun da üstesinden geleceğiz, geliyoruz da.” diye konuştu.

Tedbirlerin alınması önemli

Memişoğlu, bütün ekiplerin alarmda olduğunu, tüm başhekimler, kamu hastane başkanlıkları, acil hizmetler ve halk sağlığı başkanlıkları dahil bu hastalıklarla mücadele ettiklerini aktardı. İstanbul’un toplu ulaşım gibi alanlarda çok temas olan bir şehir olduğunu dile getiren Memişoğlu, “Onun için yoğunluğa göre insanlar kendilerini mümkünse koruyacaklar. Ama şunu bilsinler ki hem altyapımız hem insan gücümüz olarak Türkiye sağlık sistemi, her şeyin üstesinden geldiği gibi bunun da üstesinden gelir.” dedi.

Yaşlılara ve risk grubundakilere öneriler

Memişoğlu, özellikle yaşlı hastalara seslenerek, mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemelerini tavsiye etti. Virüs veya bakterilerin nefes, hapşırma ya da temas yoluyla bulaştığını hatırlatan Memişoğlu, bu nedenle sağlıklı beslenilmesi, hareket edilmesi, mümkün olduğunca temiz hava alınması önerisinde bulundu. Nefes darlığı, yüksek ateş ve aşırı halsizlik durumlarında ise acillere, polikliniklere ve aile hekimliklerine başvurulabileceğini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Sağlık Bakanlığı Açıkladı: Gençlerde Kalp Krizi Ölümlerinde Artış Yok
Sağlık Bakanlığı Açıkladı: Gençlerde Kalp Krizi Ölümlerinde Artış Yok
Sarı Serum Hakkında Sağlık Bakanlığı Uyarıyor
Sarı Serum Hakkında Sağlık Bakanlığı Uyarıyor
Meniere Hastalığı: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
Meniere Hastalığı: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
Meniere Hastalığı: İç Kulaktaki Dengeyi Bozan Sorun
Meniere Hastalığı: İç Kulaktaki Dengeyi Bozan Sorun
Meniere Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
Meniere Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
Norovirüs Salgını: Hastane Yatakları İshal ve Kusma Semptomlarıyla Dolu
Norovirüs Salgını: Hastane Yatakları İshal ve Kusma Semptomlarıyla Dolu
Yeni Kalem - Haberin Merkezi
Copyright © 2025 Tüm hakları YENİKALEM 'de saklıdır.