Türkiye Uzay Ajansı, Astronot Alper Gezeravcı’nın Uzay Deneylerine Başladığını Açıkladı
Türkiye, astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunu heyecanla takip ediyor. Türkiye Uzay Ajansı, Gezeravcı’nın deney çalışmalarına başladığını açıkladı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Yapılan İlk Deney: EXTREMOPHYTE
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda başlatılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. Deneyde, Tuz Gölü’nde yetişen bitkinin tuza verdiği tepki uzay ortamında araştırılıyor.
Tuz Gölü’nde Yetişen Bitki Uzayda Test Ediliyor
Yaşar Üniversitesi’nden Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan bir ekip, Tuz Gölü’nde yetişen tuzlu ortamlara dayanıklı endemik bir bitkinin uzaydaki performansını test etmeye başladı.
Prof. Dr. İsmail Türkan, bitkinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı ve mikro yerçekimi ile olan etkileşimini araştırmanın hedeflendiğini belirtti. Bu deneyin, uzayda kurulması planlanan üslerde, tuzlu ve metal içerikli toprakların iyileştirilmesi ve astronot atıklarının arıtılmasında kullanılma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Astronot Alper Gezeravcı 14 Gün Boyunca 13 Deney Yapacak
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneyler mikro yerçekimi ve uzay ortamında insan sağlığı, biyoloji ve malzeme geliştirme gibi alanları kapsayacak.
Astronotların Değişimi ve Bitkilerdeki Değişim İncelenecek
Bir deneyde astronotların uzayda düşük yer çekimi, radyasyon, beslenme ve uykusuzluk gibi durumlarda fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri incelenecek. Uzay radyasyonunun kanserli hücre oluşumuna etkisi de araştırılacak.
Diğer bir deneyde ise tek hücreli canlıların uzay ve Antarktika bölgesindeki büyüme verileri karşılaştırılacak. Ayrıca bitkilerin mikro yer çekimi altındaki değişimleri ve propolis maddesinin mikro yer çekiminde bakteriler üzerindeki etkisi araştırılacak. Ses frekans değişiminden rahatsızlıkların tespit edilmesi ve düşük yer çekiminin sebep olduğu rahatsızlıkların tanımlanması da bir diğer deney konusu olacak.
Tüm bu çalışmalar, TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli bir şekilde yürütülecek.