Boşanma davası, evli çiftlerin ilgili durumlarının belli nedenlere dayanarak ve kişilerin başvurması sonrasında kanuna uygun bir biçimde sonlandırıldığı davalar olarak dikkat çeker.
Boşanma, en basit tanımı ile evliliğin bitirilmesi olarak ifade edilir. İki taraftan birisinin yapmış olduğu başvuru sonrasında gerçekleştirilir. Bunun hem anlaşmalı hem de çekişmeli olmak üzere iki değişik türü vardır. Genel anlamda bu konuya dair bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası avukatı resmi bir dilekçe ile açar. Evlilik birliğinin yargı kararı ile sonlandırılması boşanma demektir. Bunun ardından dilekçe içinde davanın nedenlerine, nafaka durumlarına, mal paylaşımına ve velayete net olarak yer verilmek zorundadır. Hem kişilerin kendileri hem de avukatları üzerinden bunun sunulması esastır. Aile mahkemesi buna bakarken ilgili mahkeme yoksa bunun yerine asliye hukuk mahkemelerine gidilir.
Boşanma Davası Türleri Nelerdir?
Boşanma davası türleri arasında çekişmeli ve anlaşmalı olarak tanımlanmış iki değişik seçeneğin bulunduğunu görmekteyiz. Bunların detayları ise şöyledir;
- Anlaşmalı boşanma bunlardan birisidir. En az 1 sene evli kalan ve bunun ardından her iki tarafın da her konuda mutabık olmasından dolayı en kısa süre içinde biten davalardır.
- Çekişmeli boşanma davaları ise daha uzun sürer. Bir taraf buna razı gelmediği için ilgili durum yaşanır. Bazen ise mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konularda anlaşmazlıklar olabilir.
Bu boşanma türlerinin sonuçlanma süresi farklıdır ve anlaşmalı boşanma daha hızlı şekilde sonuçlanır. Ankara Avukat Tahsin Yazıcı
Detay https://www.tahsinyazici.av.tr/oku-anlasmali-bosanma-davasi-avukati