Kısa Çalışma Ödeneği Gerekçelerine “Genel Salgın” Ekleniyor
Türkiye’de kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yeni düzenlemeler kabul edildi. Bu düzenlemelere göre, kısa çalışma gerekçelerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Buna ek olarak, sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.
Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Belirlendi
Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekecek. Bunlar arasında, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunma ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödeme bulunuyor.
Kısa Çalışma Ödeneği Ödeme Süresi ve Şartları
Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini belirleme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na ait olacak. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek.
Emekli Aylıklarında Artış
Yapılan düzenlemelerle birlikte en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek. Ayrıca, işverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın artırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla asgari ücret desteği 2024’te aylık 700 lira olarak uygulanacak.
Emeklilerin Aylıklarında İyileştirme Yapılması Amaçlanıyor
Teklifin genel kurulda görüşülmesiyle birlikte SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranı yüzde 49,25’e çıkarılacak. Bu değişiklikle emeklilerin aylıklarında iyileştirme yapılması amaçlanıyor.
Yapılan düzenlemelerin birinci bölümü kabul edildikten sonra, ikinci bölüm üzerindeki görüşmelere geçildi. İYİ Parti Grubu ve MHP Milletvekilleri bu düzenlemeleri desteklediklerini ifade etti. Düzenlemeler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.