ODTÜ Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Tülin Gençöz’ün Açıklamaları
ODTÜ Rektör Yardımcısı, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Klinik Psikolog Prof. Dr. Tülin Gençöz, deprem gibi doğal afetler ya da şiddet olaylarına ilişkin görüntülerin, kişilerde yoğun olumsuz duygulara yol açabileceğinden, bu görüntülerin daha dikkatli bir şekilde yayınlanması gerektiğini söyledi. Gençöz, olumsuzlukların yaşanmaması için neler yapıldığının ve yapılabilmesinin gösterilmesinin önemini vurguladı.
Yoğun Duyguları Tetiklememek Adına Dikkatli Olunmalı
Gençöz, görüntülerin yayınlanmamasının saklanmasının da anlamsız olduğuna işaret ederek, “Paylaşılan görsellerin niteliğinin yoğun olmaması ve süresinin uzun olmaması önemli bir kriter olmalı.” dedi. Bu görüntülerin yıllar sonra bile hatırlatma yapabileceğini ve travmayı yeniden yaşatabileceğini ifade eden Gençöz, “Travmatik olabilecek durumlara ilişkin süreci detaylarıyla anlatan görüntülerin ana akım medya ya da sosyal medya aracılığıyla sürekli işlenmesi, farkındalığın önüne geçer.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Çocuklara ve Topluma Duyarlı Yayıncılık Yapılmalı
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, felaket içerikli haberlerin özellikle çocuklarda korku ve kaygı duygularını tetikleyebildiğini bildirdi. Çocukların bu tür olaylarla ilgili sorularının yanıtlanması ve duygularını ifade etmelerine imkan sağlanması gerektiğini vurgulayan Deniz, “Bu nedenle çocukların medyadaki yoğun haber trafiğinden uzak tutulması ve maruziyetin azaltılması gerekiyor. Medya kuruluşları, çocukların bu içeriklerden olumsuz etkileneceğini düşünerek yaptıkları yayınlarda hassasiyet göstermeli ve sorumlu yayıncılık yapmalı.” şeklinde konuştu.
Travmatik Etkilerin Uzun Süre Devam Edebileceği Uyarısı
Eğitim psikolojisi uzmanı Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, deprem, sel gibi doğal afetler ile saldırı gibi olayların üzerinden zaman geçse de yarattığı travmatik etkilerin uzun süre devam edebileceğini vurguladı. Bu felaketler karşısındaki baş etme mekanizmalarının kişiden kişiye farklılaşabildiğini söyleyen Arıcak, yayınların farkındalık oluşturucu bilgiler içermesi gerektiğini belirtti.
Arıcak, “Yayınlarda farkındalık oluşturucu bilgilendirmeler yapılması daha uygun olur. Elbette afetlerden dersler alınsın acılar tekrar yaşanmasın düşüncesiyle bu tür yayınlar yapılıyor ancak yayıncıların görüntüleri yayınlarken özenli davranması gerekiyor. Yayınlarda çocuklar açısından dikkatli olmak lazım.” şeklinde uyarıda bulundu.