Bakanlık, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Uyum Konusunda Hatırlatmalarda Bulundu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla “mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği”ne ilişkin illere yazı gönderildi. Yazıda, meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek derslerinin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işlemlerin, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”, “Mesleki Eğitim Kanunu”, “İş Kanunu” ile ilgili yönetmelikler, genelgeler ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütüldüğü hatırlatıldı.
Denetimlerin Artırılması Talep Edildi
Bakanlığın yazısında, işletmelerdeki mesleki eğitim sürecine ilişkin, “2024 yılına mahsus olmak üzere şubat ve mart aylarında, sonraki yıllarda ise çalışma takvimi esas alınarak ağustos ayı sonuna kadar yapılacak ilgili tüm toplantılarda iş sağlığı ve güvenliği konuları gündeme alınacaktır.” ifadesine yer verilerek, bu konudaki denetimlerin artırılması istendi.
Farkındalığın Artırılması ve Hassasiyet Gösterilmesi Vurgulandı
Yazıda ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki yönetici, öğretmen ve diğer tüm tarafların desteğiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalıkların artırılması ve bu konuda yapılacak çalışmalara yüksek hassasiyet gösterilmesi gerektiği de vurgulandı.
Denetleme ve Ceza Hükümleri Yürürlüğe Girdi
Milli Eğitim Bakanlığı, işletmelerde verilen mesleki eğitim süreçlerinin müfredata ve ilgili mevzuata uygunluk açısından oda veya birlik temsilcilerinin katılımıyla bakanlık müfettişleri veya eğitim müfettişlerince denetleneceğini duyurdu. Bu denetleme sürecinde, işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alması ve raporlarını ilgili kurumlara teslim etmesi gerekecek.
4 Kurum ve Kuruluşun İşbirliği Yapması Belirlendi
Bakanlık, valilikler, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ve işletmeler olmak üzere 4 kurum ve kuruluşun daha mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği alanlarında yapacağı işlemleri de belirledi. Valiliklere, iş sağlığı ve güvenliği acil gündemi ile ilgili toplantılar düzenleme ve işletmelerin tedbirleri takip etme görevi verildi.
Eğitim Müfredatında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Yer Alacak
Bakanlık, öğretmen ve yöneticilerin yanı sıra öğrencilere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri getirme kararı aldı. Bu kapsamda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrencilere tüm sınıf seviyelerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek. İşletmelerde ise öğrencilere alanlarına özel risk değerlendirme ve güvenlik eğitimleri sağlanacak.
İşletmelerin Sorumlulukları ve Denetimleri
İşletmeler, mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konularında korunması için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. Ayrıca, işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmasından sorumlu eğitici personel veya usta öğreticilerin öğrencinin eğitim aldığı alanda ustalık/usta öğreticilik belgesine sahip olması gerekecek.