Küresel Merkez Bankalarının Faiz İndirimleri Beklentileri
Küresel bazda önemli merkez bankalarının faiz indirimlerine yönelik beklentiler mayıs ve haziran aylarına taşınsa da TL varlıklara olan talep güçlü kalmaya devam ediyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırarken, yabancı yatırım kuruluşlarının TL varlıklara ilişkin olumlu raporları da açıklanmaya devam ediyor.
Yurt Dışı Borçlanma İhalelerine Artan İlgi
Son dönemde Türkiye’nin yurt dışı borçlanma ihalelerine yönelik artan ilgi, borçlanma faizlerinin düşmesi ve vadelerinin uzamasını sağlayarak uygulanan ekonomi programına güveni artırdı ve yatırımcı ilgisinin oluşmasına katkı sağladı. Geçen hafta 3 yerli kurumun borçlanma ihalelerine gelen talep de yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilişkin olumlu algısı hakkında önemli bir sinyal verdi.
Türkiye’nin CDS’lerindeki Düşüş Eğilimi
Söz konusu gelişmelerin etkisiyle Türkiye’nin CDS’indeki düşüş eğilimi hızlandı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, 2 Şubat’taki 334 baz puan seviyesinden yaklaşık 34 baz puan gerileyerek 300 baz puana düştü. Analistler, Türkiye’nin CDS’lerindeki gerilemenin ülkenin iç ve dış dinamikleri kaynaklı olduğunu vurgulayarak, gelişmekte olan ülke CDS’leri ortalaması ile Türkiye’nin CDS’i arasındaki makasın 132 baz puanla 12 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye indiğini ifade etti.
Yurt İçi ve Yurt Dışı Gelişmelerin Etkisi
Yurt içi ve yurt dışı gelişmeler Türk varlıklarına ilişkin risk iştahını artırıyor. Son bir haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine’nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde toplamda 4 milyar dolar dış kaynak temin edilirken, toplam talep de 23,8 milyar dolar oldu.
Eurobond İhracında Güçlü Yatırımcı Talebi
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 8 Şubat’ta gerçekleştirilen eurobond ihracında gösterilen güçlü yatırımcı talebi dikkat çekti. İhraca yaklaşık 300 yatırımcı, toplam ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Eurobond ihracının ilk getiri beklentisi piyasaya yüzde 8,375 seviyesinde duyurulmuştu. Gelen güçlü yatırımcı talebi karşısında gösterge getiride 50 baz puanlık aşağı yönlü revizyon yapıldı ve ihracın nihai getirisi yüzde 7,875 seviyesinde gerçekleşti.
TCMB’nin Politikalara İlişkin Mesajları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) yaşanan başkanlık değişimine rağmen izlenecek politikalarda bir değişiklik olmayacağına yönelik mesajların net şekilde verilmesi, yatırımcı güvenini yansıttı. TCMB’nin Enflasyon Raporu toplantısının da “başarılı” bulunması, piyasalardaki olumlu havayı destekledi.
ABD Kongresi’nin Türkiye’ye Onayı
ABD Kongresi’nin Türkiye’nin F-16 uçağı satın almasını onaylaması, ilişkilerin daha da olumlu anlamda gelişebileceği ihtimalini artırdı. Bu gelişme, Türk varlıklarına olan yatırımcı ilgisinin artmasına katkı sağladı.