Yarından Sonra Filmi Gerçek Olabilir 2004 yapımı gişe rekorları kıran Yarından Sonra (The Day After Tomorrow) filmi, dünya yeni bir buzul çağına girmek üzeredir ve birbiri ardına felaketler yaşanır. 20 yıl sonra bile hala etkisini sürdüren bu film, şimdi ise gerçek olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bilim insanları son yıllarda Körfez Akıntısı (Gulf Stream) ile ilgili…
2004 yapımı gişe rekorları kıran Yarından Sonra (The Day After Tomorrow) filmi, dünya yeni bir buzul çağına girmek üzeredir ve birbiri ardına felaketler yaşanır. 20 yıl sonra bile hala etkisini sürdüren bu film, şimdi ise gerçek olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bilim insanları son yıllarda Körfez Akıntısı (Gulf Stream) ile ilgili sık sık uyarılarda bulunuyor ve birkaç yıl içinde eriyen buzulların Gulf Stream’i kapatabileceğini söylüyor.
Gulf Stream, kuzey yarımküreye sıcaklık getiren bir akıntı sistemi olan Atlantik Meridyenel Devridaim Döngüsü’nün bir parçasıdır. Bu akıntı sistemi olmasaydı, Kuzey Amerika, Asya’nın bazı bölgeleri ve Avrupa’da ortalama sıcaklıklar birkaç derece düşerdi. Bu durum, dünya çapında ciddi ve kademeli sonuçlarıyla birlikte gelir. Yani bir zamanların filmi gerçek olabilir.
Bilgisayar simülasyonları, yakın gelecekte bir kırılma noktasının belirdiğini tespit ettiğinden, bilim insanları Atlantik Okyanusu akıntılarının aniden kapanmasının her zamankinden daha muhtemel olduğu konusunda uyarıyorlar. Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, bu kırılma noktasını gelecek yıl olarak belirlemişti. Ancak tam olarak ne zaman gerçekleşeceği belirsizdir.
Bilim insanları, Gulf Stream’in kuzey yarımküreye yeterince sıcaklık getirdiğini ve bu sıcaklığın olmaması durumunda Avrupa’nın büyük bölümünün derin dondurucuya dönüşebileceğini düşünüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar da akıntının yavaşladığını göstermişti. Bu durum, Grönland kıyılarındaki buz erimeleriyle birlikte daha fazla tatlı suyun Kuzey Atlantik’e aktığı ve taşıma bandının yavaşlamasına neden olur.
Gulf Stream’in durması, Arktik buzun daha güneye yayılmasına, güney yarımkürede ısının artmasına, yağış düzenlerinin değişmesine ve Amazon yağmur ormanlarının bozulmasına neden olacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde dünya çapında yiyecek ve su kıtlığı yaşanacağı düşünülmektedir. Araştırmacılar, taşıma bandının kırılma noktasına ulaştığında 100 yıl içinde kapandığını bulmuşlardır.
İklim değişikliğinin etkisiyle Gulf Stream’in durması, dünya için büyük bir tehlike arz etmektedir. Bilim insanları, bu konuda uyarılarda bulunarak gelecekte yaşanabilecek felaketin önüne geçmeye çalışmaktadır. Ancak tam olarak ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği henüz belirsizdir.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap