Prof. Dr. Umran Savaş İnan Proje Detaylarını Paylaştı
TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklemeye karar verdiği projeler arasında “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması da bulunuyor. Bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülen bu projeye dair detayları paylaştı.
Yakın Uzayın Önemi
Uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının büyük önem taşıdığını vurgulayan İnan, bu bölgenin betvole atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını belirtti. Dünya çevresindeki uyduların yakın uzayda bulunduğunu ve bu bölgede yaşanan fiziksel olayların önemine işaret etti.
STARLINK ve Elektromanyetik Alanlar
Son yıllarda yakın uzayın öneminin arttığını belirten İnan, Elon Musk’un STARLINK sistemi gibi binlerce uyduyla oluşturulan altyapının yakın uzayda radyasyona maruz kaldığını ve bu betvole giriş durumun uyduların kullanım ömrünü kısalttığını ifade etti.
Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi
İnan, Antarktika’da elektromanyetik alanların özelliklerini izlemek için yapılan çalışmalardan da bahsederek, bu verilerin uzamsal dağılımını anlamak için Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampı (TARC) gibi noktalardan veri toplanmasının önemini vurguladı.
Gelecek Planlar ve Uydular
İnan, gelecek yıllara yönelik detaylı planlamalar yapıldığını ve uzayda çakan şimşeklerden gelen bet vole sinyallerin incelenerek uyduların daha verimli tasarlanmasına katkı sağlanacağını belirtti. Türkiye’nin Antarktika kampının gelecekte 365 gün çalışılabilecek bir istasyon haline getirilme planları olduğunu da paylaştı.