E-ticaret Sektörünün 2023 ve 2024 Hedefleri
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2023 yılında e-ticaret sektörünün 1.6 trilyon TL işlem hacmi ve 5.3 milyar adet sipariş ile kapandığını duyurdu. ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, 2024’ün sonunda sektörün 3.3 trilyon liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. E-ihracatın bu büyümeye önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
E-ihracat ve E-ticaretin Geleceği
Çevikoğlu, e-ihracata dikkat çekerek, 2028 yılında sektörün 37.5 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini aktardı. Türkiye’nin e-ihracatta Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu belirten Çevikoğlu, bu alanda büyük fırsatlar olduğunu ifade etti.
5 Kategoriyle Büyüme Trendi
Sektör verilerine göre moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmet, turizm ve seyahat kategorilerinin e-ticaretin büyümesinde öncü olduğu belirtildi. Hakan Çevikoğlu, bu beş sektörün e-ticaret sektörünün büyük bir kısmını oluşturduğunu ve 2024’te de büyümede etkili olacağını söyledi.
E-ticaret Sektörünün Liderlerinden Yorumlar
– Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Türkiye için en önemli kırılmanın e-ihracatta olacağını ve büyük hedeflerinin olduğunu paylaştı.
– Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, 2024 yılında online ödemelerin önemli bir değişim yaşayacağını ve bu alana odaklanacaklarını belirtti.
– Yemeksepeti CEO’su Mert Baki, tüketicinin alım gücünün en önemli gündem maddesi olduğunu ve sektörde vaktinde teslimat deneyimine odaklanacaklarını açıkladı.
Sosyal Medya ve E-ticaret
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin açıklamasına göre, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler hızla artıyor. ABD’de sosyal ticaret kanalları aracılığıyla 37 milyar dolarlık alışveriş yapılırken, 2025’te bu rakamın 80 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Online Alışveriş Trendleri ve Tüketicilerin Profili
Son 2.5 yılda hanehalkı harcamalarında büyük artış yaşandığı belirtilirken, tüketicilerin alışveriş motivasyonlarına göre 5 farklı gruba ayrıldığı ortaya konuldu.
Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Tüketicilerin en çok online alışverişlerde, GSM ve internet aboneliklerinde, özel okul fiyatları ile mobilya siparişlerinde sorun yaşadığı belirtildi. Tüketici hakem heyetlerine başvurulması çağrısı yapıldı.