1- Adayların Tercih Sürecinde Nelere Dikkat Etmeleri Gerekiyor? Adayların tercih yaparken, ilgi ve yeteneklerine göre hareket etmeleri, iş gücü piyasasını dikkate almaları önem taşıyor. Hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmaları ve sıralamalarına yakın programları göz önünde bulundurmaları öneriliyor. 2- Depremzede ve Diğer Özel Durumlu Adaylar İçin Neler Var? Depremzede, 34 yaş üstü…
Adayların tercih yaparken, ilgi ve yeteneklerine göre hareket etmeleri, iş gücü piyasasını dikkate almaları önem taşıyor. Hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmaları ve sıralamalarına yakın programları göz önünde bulundurmaları öneriliyor.
Depremzede, 34 yaş üstü kadın, şehit ile gazi eş ve çocukları ve gazi olan adaylar için özel kontenjanlar bulunuyor. Belirli illerde yaşayan ve özel durumu olan adaylar, merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda avantajlı konumda olacaklar. Ancak, kontenjanlar sınırlı olduğundan, tercihlerin dikkatli yapılması gerekiyor.
Adayların tercih yaparken, sıralamalarına göre hareket etmeleri gerekiyor. En fazla 24 tercihte bulunabilecekleri YKS tercih sürecinde, istek sıralarına uygun şekilde tercih listelerini oluşturmaları ve kayıt olmak istedikleri programları öncelikli olarak belirlemeleri tavsiye ediliyor.
Bazı prestijli programlara başvurabilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulları devam ediyor. Örneğin, tıp ve hukuk gibi programlara yerleşebilmek için belirli bir başarı sırasına sahip olmak gerekiyor. Bu şartlara uygun olarak tercih yapmak önem arz ediyor.
Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri gibi alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak amacıyla yeni lisans ve ön lisans programları açılacak. Bu programlar ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenirken, eğitim-öğretim kalitesinin artırılması ve istihdam odaklı programlara ağırlık veriliyor.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu, diplomaların yurt dışında tanınmasını kolaylaştırarak istihdam imkanlarını artırıyor. Yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışındaki öğrenim dönemlerinin tanınmasında da önemli bir rol oynuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sürecinde adaylara rehberlik etmek amacıyla tercih danışmanlığı hizmeti verecek. Rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla sunulacak hizmet, adayların doğru tercihler yapmalarına destek olmayı hedefliyor.
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, 19-23 Ağustos tarihleri arasında kayıt işlemlerini gerçekleştirecekler. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta alınacak.
YÖK’ten yapılan açıklamalar doğrultusunda, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına bu sene kılavuzda kontenjan tanımlanmadı. Kapatılan programların kontenjanları, yeni programlara aktarıldı.
Yükseköğretim programlarının ek yerleştirmesi, boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlar üzerinden gerçekleştirilecek. ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacak ek yerleştirme süreci, belirli kurallar ve kontenjanlar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]