Akıllı Sistemler Trafik Kazalarını Azaltıyor
Karayollarında trafik güvenliği çalışmaları hız kesmeden devam ederken, çevre dostu ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) de yaygınlaşıyor. 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nden elde edilen bilgilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yollarda güvenli seyahat imkanı sağlamak ve trafik kazalarını en aza indirebilmek için çalışmalar yürütülüyor.
Akıllı sistemler, GPS ve kablosuz teknoloji kullanılarak kara yolları üzerinde oluşturulan ağlarla entegre edilerek sürücüleri buzlanma, sis, kaza, yol çalışması gibi durumlarda önceden bilgilendiriyor. Bu sayede olası trafik kazalarını en aza indirmek için gerekli önlemler alınabiliyor. Kritik noktalara yerleştirilen dijital uyarı ve bilgilendirme ekranlarının yaygınlaştırılmasıyla da çalışmalar devam ediyor.
Akıllı Yol Uzunluğu ve Haberleşme Altyapısı Artıyor
KGM’nin faaliyetleri sonucunda yollar “akıllanırken”, çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Karayolu ulaşımına 322 milyar 584 milyon 819 bin lira, trafik güvenliği hizmetlerine 18 milyar 748 milyon 516 bin lira, yönetim ve destek programına ise 8 milyar 119 milyon 35 bin lira bütçe ayrıldı.
Akıllı Ulaşım Sistemleri kapsamında bu yılın sonunda 163 kilometre olan uygulama yapılan kesim uzunluğunun, 2025’te 170 kilometreye, 2026’da 180 kilometreye, 2027’de ise 190 kilometreye çıkması hedefleniyor. Devlet ve il yollarına tesis edilecek haberleşme altyapısının ise planlar doğrultusunda artarak yıl bazında genişletilmesi öngörülüyor.
Trafik Güvenliği İçin Yol İşaretlemeleri ve Özel Önlemler
2025’te 34 kaza kara noktasında iyileştirme çalışmaları yapılacak. Aynı yıl içinde 31 milyon 800 bin metrekare yatay, 136 bin metrekare düşey işaretleme ve 2 bin 100 kilometre otokorkuluk yapımı planlanıyor. Ayrıca, yorgunluk ve uykusuzluk sebepleriyle sürücülerin uyarmak için kullanılan sarsma bantları, sesli veya titreşimli ikaz sistemiyle sürücülerin dikkatini çekiyor. Bu kapsamda 2025 yılında 725 kilometre sarsma bandı yapılması hedeflenmektedir.