Din Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm
Diyanet İşleri Başkanlığı, en yüksek istişare organı olan şura ile din hizmetlerinde dijitalleşmenin önemini ele alıyor. 26-28 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek olan şura, “Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik-Verimlilik-Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenecek.
Şura Çalışmaları ve Katılımcılar
Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi ve şura genel sekreteri İhsan Çapcıoğlu, 1993 yılından bu yana düzenlenen din şuralarının her birinin ayrı bir teması olduğunu belirtti. Şurada dijitalleşmenin din hizmetlerine etkisi, dini yayıncılık, yaygın din eğitimi, yurt dışı hizmetleri ve yayın hizmetleri gibi konular 5 ayrı komisyonda ele alınacak.
Toplam 25 oturumda 55 tebliğ sunulacak ve 300’e yakın katılımcı, sadece ilahiyat hocalarını değil aynı zamanda iletişim fakültesi akademisyenleri, dijital medya içerik üreticileri ve yapay zeka mühendisleri gibi alanlardan da katılacak.
Dijital Dönüşüm ve Çalışmalar
Diyanet İşleri Başkanlığı, din hizmetlerinde dijital dönüşümü hızlandırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dijital Yayınlar Daire Başkanlığı altında faaliyet gösteren ekip, dini bilginin dijital ortamda üretilmesi ve yayılmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
Şura kapsamında sosyal medyadaki dijital algoritmalar, dijital okuryazarlık becerileri, yapay zeka destekli uygulamalar ve dijital fetva hizmetleri gibi konular ele alınacak. Ayrıca, dijital dönüşüm için gereken altyapı çalışmaları da masaya yatırılacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı, din hizmetlerinde dijitalleşmenin getirdiği fırsatları en etkili şekilde kullanmak ve toplumla buluşturmak adına şura vesilesiyle önemli adımlar atmayı hedefliyor.