Muhaliflerin Yazdığı Tarih: Esad Rejimi Son Buldu
Suriye’de tarihi günler yaşanıyor. Muhaliflerin 27 Kasım’da başlattığı operasyon, 12 günde Beşar Esad dönemini sona erdirdi. Şam’ı da kısa sürede ele geçiren muhalifler, 61 yıllık Baas rejimini devirdiklerini duyurdu. Bu gelişmelerin ardından Beşar Esad ve ailesinin Rusya’ya sığındığı öğrenildi.
Esad ve Ailesi Rusya’da
Rus haber ajansı TASS, Moskova hükümetinin Esad ve ailesine sığınma hakkı teklif ettiğini bildirdi. Böylelikle Esad, milyonlarca vatandaşıyla aynı kaderi paylaşarak resmi olarak sığınmacı statüsüne geçti. Suriye’de yaşanan bu değişim, bölgede dengelerin değişmesine neden oldu.
İsrail’in Müdahalesi
Gazze’deki olayların ardından İsrail de harekete geçti. New York Times’ın haberine göre, İsrail güçleri Suriye topraklarına ilerledi ve Suriye devletinin askeri varlıklarını vurdu. İsrail yetkilileri, vurulan hedefler arasında kimyasal silah depoları ve hava savunma sistemlerinin olduğunu belirtti. Bu müdahaleyle İsrail, 1973’ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girmiş oldu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi ele geçirme talimatı verdiğini açıkladı. Bu adım, bölgedeki gerginliği artırırken, İsrail ile Suriye arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirdi.
Netanyahu’nun talimatıyla İsrail ordusunun Golan Tepeleri’nin Suriye tarafındaki Şeyh Dağı’nı işgal ettiği belirtildi. Bu bölge, İsrail ve Suriye arasında uzun yıllardır tartışma konusu olmuş ve 1967’den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutulmaktadır.