Hallur Antoniussen’un Siyah Buzdağı Keşfi Kanadalı fotoğrafçı Hallur Antoniussen, Mayıs ortasında Saputi adlı balıkçı teknesiyle avdayken sıra dışı bir keşfe imza attı. Antoniussen, sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, karşılaştığı siyah buzdağının şaşırtıcı ve benzersiz bir şekilde elmas benzeri göründüğünü açıkladı. Siyahtan Elmasa: Siyah Buzdağının Oluşumu Normal şartlarda buzdağları beyaz görünür çünkü içlerinde hapsolmuş hava kabarcıkları bulunur….
Kanadalı fotoğrafçı Hallur Antoniussen, Mayıs ortasında Saputi adlı balıkçı teknesiyle avdayken sıra dışı bir keşfe imza attı. Antoniussen, sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, karşılaştığı siyah buzdağının şaşırtıcı ve benzersiz bir şekilde elmas benzeri göründüğünü açıkladı.
Normal şartlarda buzdağları beyaz görünür çünkü içlerinde hapsolmuş hava kabarcıkları bulunur. Ancak zamanla buz sıkıştıkça bu kabarcıklar azalır ve buz şeffaflaşır. Siyah veya koyu gri buzdağları ise genellikle buzun içine karışmış toprak, taş veya diğer koyu renkli maddeler nedeniyle oluşur. Antoniussen’in keşfettiği siyah buzdağı, bilinen örneklerden farklı bir yapıya sahipti.
Kanadalı glasyolog Lev Tarasov’a göre, siyah buzdağı büyük olasılıkla bir buzuldan koparak denize düşmüş olabilir. Buzulların topladığı kaya ve toprak gibi malzemelerin homojen bir şekilde buzdağına karışması, buzun çok yaşlı olduğunu gösteriyor. Bu tür bir buzdağının bin ila yüzbin yıl arasında yaşında olabileceği düşünülüyor. Siyah buzdağının oluşumu hakkında kesin bir bilgiye ulaşmak ise henüz mümkün değil.
Reklam & İşbirliği: [email protected]