Çeyiz Hesabı Nedir ? Çeyiz Hesabı Hakkında Detaylı Bilgi ve Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır ? sorularını araştıran gençler için sizlere çeyiz hesabı hakkında bilinmesi gereken her şeyi bu haberimizde anlattık.
Gençlere büyük bir fırsat olan çeyiz hesabı evlenirken ailelerine yük olmak istemeyenler için çok iyi bir seçenek.Evlenmek isteyen gençler için devlet desteği olan çeyiz hesabı evlenmek isteyen ama maddi sıkıntıları olanlar için iyi bir birikim seçeneği. Bazı durumlarda evlilikte maddi destek olan aileler bir yere kadar destek olabiliyor buda yetmeyince evlilikler başlamadan bitebiliyor. İşte durum böyle olunca evlenecek olan gençler için üzücü bir durum alabiliyor. Devlettimizde bu durumların yaşanmaması için çeyiz hesabı adı altında evlilik desteği uygulamasını başlattı.
Çeyiz Hesabı Nedir ?
Çeyiz Hesabı aynı bireysel emeklilik gibi birikim hesabı olarak görülebilir. Çeyiz hesabında da bireysel emeklilik gibi sizin yatırdığınız ücretin belli bir yüzdesini devlet size birikim olarak yatırmaktadır. Bu da sizin birikim yapmanıza olanak sağlamaktadır. Devletin size verdiği destek ise yatırdığınız ücretin %20 si kadardır. Aynı zamanda devlet sizlere ek olarak 5.000 Türk Lirası’na kadar da ayrı bir destek sağlamaktadır.
Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır ?
Türkiye vatandaşı olan bütün gençlerin faydalanabileceği çeyiz hesabı için 27 yaşını doldurmamış olmanız gerekmektedir. 18 yaşından küçükler için de aileleri tarafından oluşturulabilen çeyiz hesabı 27 yaşından önce evlenilmesi durumunda kolayca faydalanabileceğiniz bir destektir.
Çeyiz hesabı açtırmak için ülkemizde ilgili bankalara kimlik kartınız işe başvurmanız yeterlidir. Dediğimiz gibi 18 yaşından küçükler ise aileleri nezaretinde hesap açtırabilirler.
Çeyiz Hesabı Hakkında Bilgiler
Çeyiz hesabı açtırdıktan sonra tam anlamı ile faydalanabilmek için her ay 100 TL ile 1000 TL arası yatırım yapmanız gerekmekte. Devlet size yatırdığınız toplam ücretin %20 si kadar ek ödenek ile bu birikiminize destek olmaktadır.
Çeyiz Hesabı ile ne kadar destek alabilirim diyorsanız ;
- 3 ila 4 yıl arasında yapılan ödeme tutarlarının yüzde 10’u kadar ve 4 bin lirayı aşmayacak şekilde,
- 4 ila 5 yıl arasında yapılan ödeme tutarlarında yüzde 15’i kadar ve 4 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde,
- 5 yıl ve daha uzun süre yapılan ödeme tutarlarında ise yüzde 20’si kadar ve 5 bin lirayı aşmayacak şekilde devlet katkısı alınabilmektedir.