Mimar Sinan Kimdir ? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Mimar Sinan’ın Eserleri

Mimar denince akla gelen ilk isim tabiki de Mimar Sinan. Ne eserler bırakmıştır arkasında yıllar önce bıraktığı bu eserler hala Dünya’da konuşulan eserler. Şuan yeni teknoloji mimarları bile bu eserlere bakarak feyz alıyor diyebiliriz. Bu şaheser yapıtları ile adından günümüzde bile sıkça söz ettiren derslere konu olan Mimar Sinan‘ın hayatı gerçekten bilinmesi gereken önemli noktalardan…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Mimar Sinan Kimdir ? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Mimar Sinan’ın Eserleri

Mimar denince akla gelen ilk isim tabiki de Mimar Sinan. Ne eserler bırakmıştır arkasında yıllar önce bıraktığı bu eserler hala Dünya’da konuşulan eserler. Şuan yeni teknoloji mimarları bile bu eserlere bakarak feyz alıyor diyebiliriz. Bu şaheser yapıtları ile adından günümüzde bile sıkça söz ettiren derslere konu olan Mimar Sinan‘ın hayatı gerçekten bilinmesi gereken önemli noktalardan biri. Mimar Sinan kimdir ? sorusuna hepimiz cevap verebilmeli ve onun eserleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız diye düşünüyorum. Evet sözü falza uzatmadan sizlere Mimar Sinan’ın hayatı hakkında biraz bilgi verelim.

Mimar Sinan Kimdir ?

Mimar Sinan 1489 senesinin Nisan ayının 15 inde dünyaya gelmiştir. Kayseri Ağırnas köyünde dünyaya gelen Mimar Sinan 22 yaşına kadar köyde yaşadı ve 22 yaşında Acemi Oğlanlar Ocağı’na girdi. Ocakda o tarihlerin önemli mimarları ile birlikte çalıştı ve bu çalışmalar ile kendini geliştirdi. Pargalı İbrahim Paşa’nın okulunda marangozluk, matematik ve mimarlık üzerine eğitim alan ustanın Joseph olan ismi burada değiştirilerek Sinan adı verildi. Eğitimden sonra 6 yıl boyunca Yeniçeri Ocağı’nda görev yaptı ve I. Selim’in seferlerine katıldı. Ardından tahta yeni geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın ordusunda 1521’de Belgrad seferine katıldı. 1522’de katıldığı Rodos seferinde ise subaylığa terfi edildi.

Korfu, Pulya, Moldovya ve Karaboğdan seferlerine katılan haseki, Karaboğdan seferi sırasında hayatının bir diğer dönüm noktasını yaşadı.Çünkü yeniçeri ağasından; Prut Nehri’nin üzerinden geçecek bir köprü yapması istendi. Ancak bu görev öyle kolay değildi çünkü bölge bataklıktı ve Mimar Sinan’ın elinde çok fazla zaman yoktu. Hemen işe koyulan Mimar Sinan bütün zorluğuna rağmen köprüyü 10 gün içinde yaptı ve Yüksek Dergah Mimarları Başkanı ilan edildi. 1538’de Mimar Acem Ali’nin ölümünden sonra da saray başmimarı oldu.

Mimar Sinan Eserleri

350’nin üzerinde eser yaptırmış olan Mimar Sinan, çalışmalarıyla bugün dünya çapında tanınan bir usta olmuştur. Eşsiz güzellikteki eserleriyle milyonlarca insanı etkisi altında bırakan ve bugün hala sapasağlam ayakta duran eserlerinden başlıcaları; Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Haseki Külliyesi, Mihrimah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Haseki Camii, Mihrimah Sultan Külliyesi, Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi, Şehzade Camii, Cihangir Camii, Şah Sultan Camii, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü, Kılıç Ali Paşa Camii ve Eski Valide Camii’dir.

Mimar Sinan’ın ilk yapıtı ise 1536 – 1537 yıllarında yaptırdığı Halep’teki Hüsreviye Camisi’dir. İstanbul’daki ilk çalışması ise 1539’da inşa ettirdiği Haseki Külliyesi olarak belirtilmektedir. Zaten kendisinin başmimarlığa getirilmeden önce Hürrem Sultan için yaptırdığı Haseki Külliyesi, Halep’deki Hüsreviye Külliyesi ve Gebze’deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi gibi onun mimarbaşı olmadan önce yaptırdığı en önemli eserler arasında yer almaktadır.

Mimarbaşı olduktan sonraki; Şehzadebaşı Camii (çıraklık dönemi eseri), Süleymaniye Camii (kalfalık dönemi eseri) ve Selimiye Camii (ustalık dönemi eseri) ise Mimar Sinan’ın sanatındaki basamaklar olarak gösterilmektedir.

Ünlü kişiliğin İstanbul’daki başyapıtı Süleymaniye Camii olmuş, Edirne’deki Selimiye Camii ise kendisinin deyimiyle “ustalık eseri” niteliğini taşımıştır. Yüzlerce çalışması olan ancak hiçbir zaman kendini taklit etmeyerek, her bir mimarisinde farklı teknikler kullanan Mimar Sinan, kazandığı ünün hakkını fazlasıyla vermiştir.

Kültürümüzün en önemli simgeleri olan eserleri ve muazzam yeteneğiyle tanınan ustanın adının 1882 yılında, İstanbul’da kurulan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne verildiğini de hatırlatalım. Uzun lafın kısası Mimar Sinan; depreme dayanıklılığı, zemin seçimi, ince işçiliği ve sağlamlık için uyguladığı tekniklerle yalnızca kendi döneminin insanlarını değil bizleri de zekasına hayran bırakmayı başarmış, zamanın ötesine çıkan isimler arasına katılmıştır.

 

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ahşap Askıların Kullanım Alanları
Ahşap Askıların Kullanım Alanları
Alpagu Mücevherat: Ankara’da Takıda Estetik ve Kalitenin Buluştuğu Nokta
Alpagu Mücevherat: Ankara’da Takıda Estetik ve Kalitenin Buluştuğu Nokta
WhiteBIT TR’den USD hamlesi: Sıfır komisyonla 7/24 yatır/çek hizmeti sunuluyor
WhiteBIT TR’den USD hamlesi: Sıfır komisyonla 7/24 yatır/çek hizmeti sunuluyor
İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı
İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı
Naz Teknik’ten KOBİ’lere rehberlik: İSG kültürü kazandırıyor, maliyetleri azaltıyor
Naz Teknik’ten KOBİ’lere rehberlik: İSG kültürü kazandırıyor, maliyetleri azaltıyor
Yerli iç çamaşırı markası, yeni nesil kumaş teknolojileriyle konforu ve şıklığı vadediyor
Yerli iç çamaşırı markası, yeni nesil kumaş teknolojileriyle konforu ve şıklığı vadediyor
Yeni Kalem - Haberin Merkezi
Copyright © 2025 Tüm hakları YENİKALEM 'de saklıdır.