Tehdit suçu Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bir suç türüdür. Ceza yargılamalarında tehdit ve hakaret gibi nedenlerden dolayı açılan davalar önemli bir yer teşkil etmektedir. Sıklıkla karşılaştığımız ve suç unsurları arasında yer alan tehdit ve hakaret içeren davranışlar ne zaman suç unsuru haline gelebilir? İşte tehdit suçu ile küfür, hakaret ve tehdit cezası hakkında merak edilenler…
Tehdit Suçu Nedir?
Modern hukuk sistemlerindeki ceza kanunlarında bir unsurun suç haline gelmesi için somut bir davranışın gerçekleşmesi zorunlu değildir. Pekala fikir boyutunda kalan ve gerçekleşmeyen edimler de suç unsuru sayılabilir. Tehdit suçu, bu cezalara ve suç unsuru taşıyan davranışlara örnektir. Tehdit suçunda, bir kişi karşı taraf için güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Bu durumda tehlikeyi oluşturan özne, bir tehdit suçu işlemiş sayılır. Tehdit suçu, farklı konuları kapsayan bir suç statüsüdür. Örneğin kişinin güvenliğini riske atma ihtimali olan sözlü sataşma, hakaret içeren taciz vb. davranışlar tehdit suçu teşkil eden durumlardır.
Sözlü tehdidin cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nda sözlü tehdit bir suç unsurudur. Eğer sözlü şekilde tehdide maruz kalan kişi savcılığa başvurursa cezası en az 6 aydır. Sözlü tehdit eden kişi, 6 aylık bir hapis cezasına çarptırılabilir. Tehdit suçunun ceza üst sınırı ise 5 yıldır. Tehdit eylemini gerçekleştiren kişiler 5 yıla kadar hapis cezası alabilir. Ceza süresinin değişiklik göstermesi yapılan davranışa göre değişebilir. Örneğin tehdit eden kişi anlık bir öfkeyle bu suçu işlemişse alt limitten bir ceza alır. Tehdit suçu kendini sürekli olarak tekrarlıyor ya da rahatsız vericiliği yoğun ise cezası üst sınırdan verilir.
Küfür ve tehdidin cezası nedir?
Küfür ve tehdit cezası, şiddetine göre farklı şekillerde cezalandırılır. Verilecek hapis cezası ise 6 ay ve 60 ay arası değişiklik gösterir. Silahlı ya da silahsız küfür ve tehdit suçu ile ilgili herhangi bir ayrım yoktur. Bu suçu silah ile ya da silahsız işleyen de aynı cezayı alır. Küfür ve tehdit, eğer daha hafif bir şekilde işlendiyse (anlık öfke vb. gibi geçici bir durum) verilecek hapis cezası para cezasına çevrilebilir. Eğer işlenen suç basit bir tehdit suçu değilse küfür ve tehdit gibi bir davranışta bulunan kişi 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Hakaret para cezası ne kadar?
Hakaret davalarında en çok verilen cezalardan biri para cezasıdır. Para cezası için öncelikle mahkeme tarafından gün belirlenir ve belirlenen güne göre bir ceza verilir. Gün hesaplamaları ise en az 5, en fazla da 100 gün üzerinden yapılır. Gün hesabından sonra ise ceza verilecek kişiye her gün için 20 TL ve 100 TL arasında para cezası verilir. Örneğin mahkeme tarafından belirlenen süre 90 gün ve verilecek ceza da 50 TL ise 4,500 TL’lik bir ceza söz konusu olur. Verilecek gün başına ücret miktarı ise kişinin ekonomik seviyesine ve işlediği suça göre değişiklik gösterir.
Basit tehdidin cezası nedir?
Basit tehdit, ceza kanununa göre malvarlığına kast edilme ihtimalidir. Bir kişi, karşı tarafın mal ve mülküne yönelik kötülük yapacağını ifade ederse bu durum basit tehdit olarak değerlendirilir. Tehdit ve hakarete uğrayan kişi bu davranışın oluştuğu andan itibaren 6 ay içinde savcılığa başvurursa basit tehdit suçunu işleyen kişi ceza alabilir. Verilen ceza ise 6 aya kadar hapis cezasıdır. Suçun niteliğine göre 6 aylık para cezası adli para cezasına dönüşebilir.
Telefonda hakaret ve tehdidin cezası nedir?
Günümüzdeki iletişim teknolojilerinin gelişmesi telefon ve mesajlaşma aracılığıyla yapılan tehditlerin sayısını da arttırmıştır. Ceza Kanunu’na göre telefon, SMS, sosyal medya ve whatsapp yazışması ile yapılan tehditler suç unsuru teşkil etmektedir. Telefonda yapılan hakaret ve tehdidin cezası ise 6 ay ve 2 yıl süreliğine hapis cezasıdır. Hapis cezası, suçun işlenme durumuna göre 6 ay ve 2 yıl aralığında değişmekle birlikte adli para cezasına da çevrilebilir.
Tehdit, Küfür ve Hakaret suçu ile karşılaşan ne yapmalı?
Tehdit, hakaret ve küfür gibi kötü niyetli davranışlar suç teşkil eden unsurlardır. Bu suçu işleyenler Ceza Kanunu’nun öngördüğü şekilde cezalandırılır. Suçun işlenme şekli ve tarafların bulunduğu şartlara göre suçu işleyen kişiler hapis cezası veya para cezası ile karşılaşır. Tehdit suçu ile karşılaştığınızda yasal haklarınızı öğrenmek, yasal tavsiyeler almak veya profesyonel çözüm önerileri alabilmek için ceza avukatı ile görüşebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.