Fonksiyonel ya da kozmetik nedenler burun estetiğini gerekli kılar. Burun estetiği sebeplerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan ortaya çıkan bir şekil bozukluğudur. Bu sorunlar nefes alıp vermeye yönelik problem oluşturabilir. Solunum problemlerini beraberinde getiren şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabilir ya da burnun iç kısmında bulunan ve dışarıdan gözle görülüp fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilir.
İkinci burun estetiği sebebi ise bireyin burnunun görünümünden rahatsızlık duymasıdır. Kişi sahip olduğu burundan farklı bir burun yapısının olmasını isteyebilir. Burnun kemik bölümünde bir eğrilik ve çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında görülen şekil bozuklukları, burnun büyük olması, burun yapısında asimetrikliğin görülmesi durumları burun estetiği sebepleri arasında yer alır. Burun estetiği ameliyatlarında kişinin tercihi önemlidir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetik ameliyatı burunda var olan problem, burnun doku özellikleri, kişinin ameliyattan beklentileri, burun içi et büyümeleri gibi sorunların olup olmamasına göre değişik cerrahi teknikler seçilebilir. Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi ortalama 1.5 ile 2,5 saat arasında değişebilir. Tercih edilen tekniğe ve soruna göre süre değişebiliyor.
Burun estetik ameliyatlarında burun içinden ya da bir kısmı iki burun deliği arasındaki ciltten kesiler yapılır. Burun cildi ve mukoza kemik ve kıkırdaktan ayrılarak burnun kemik ve kıkırdak yapısına farklı teknikler uygulanarak istenilen şekil verilir. Ardından cilt ve mukoza tekrar yerine yerleştirilir. Bazı istisna durumlar dışında burun üzerindeki cilde direkt bir müdahale uygulanmaz.
Burun Estetiği Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Burun estetiğinden önce dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır. Burun estetiği öncesi hasta genel bir sağlık taramasından geçmeli ve gerekli olan tüm tahlilleri yaptırmalıdır. Hastada özellikle kalp krizi, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar varsa doktora önceden anlatmalıdır. Hastanın devamlı kullandığı herhangi bir ilaç varsa anestezi hekimine bilgi vermelidir. Burun estetiği öncesi aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
Operasyon esnasında bir komplikasyon durumunun meydana gelmemesi için bu tip ilaçlar 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Hasta sigara kullanıyorsa 10 gün öncesinden sigara kullanımı bırakılmalıdır. Operasyondan 1 hafta önce alkol kullanımı da kesilmelidir. Hastanın saçları uzunsa toplamalı ya da örmelidir.
Burun Estetiği Ameliyatı ve İyileşme Süreci
Burun estetiği ameliyatı sonrasında kanamanın olması ve şişkinliklerin görülmesi normal kabul edilir. Burun ağrısının hafif olması ve nefes alıp vermenin kolaylaşması için genellikle burnun yüzün ve bedenin alt kısmından daha yüksekte kalacak şekilde bir pozisyonda yatılması önerilir. Burun estetiği iyileşme sürecinde belli uyarıları dikkate almak gerekir. Burun estetiği fiyatları için öncesinde doktorunuzla iletişime geçiniz.
Buruna uygulanan güneş kreminin otuz ya da elli koruma faktörüne sahip olması önemlidir. Ağır egzersizlerden, sporlardan, koşudan kaçınılmalıdır. Burunda ve yüz bölgesinde şişkinliğin artmaması için içinde sodyum olan gıdalardan uzak durmak gerekir. Doktorun önerdiği aralıkta ve sürede buruna ve yüze buz torbası koyulmalıdır.