Peteklere uygulanan bir ayar vardır ve bu ayara reglaj ayarı denir. Reglaj ayarı ile kullanıcılar randıman elde edeceğini, düşük fatura ödeyeceğini düşünür. Ancak reglaj ayarı sanıldığı gibi tasarrufa neden olmaz. Bu ayar neden yapılır? Neden yapılmalı? Nasıl yapılır? Ve faydaları nelerdir? Kısaca açıklayalım.
Reglaj Ayarı Nedir?
Kombiye yakın olan ve iyi ısınan petek/peteklerin vanasını kısarak, kombiye uzak olan ve iyi ısınmayan petek/peteklerin vanasını tam tur açma işlemine “reglaj ayarı” adı verilmektedir.
Reglaj Ayarı Neden Yapılır?
Daire-işyeri içerisinde ısınmayan petek veya petekler varsa ya da az ısıtan petek veya petekler varsa o peteklerin de verimli şekilde ısınması için yapılır. İşlem yapılarak aslında tesisat ile alakalı bir sorun olup olmadığı da ortaya çıkar.
Diyelim ki dairenizde en uzak kalan 1 petek ısınmıyor. Hemen reglaj ayarı denemelisiniz. Reglaj ayarı ile petekte ısı oluyorsa o şekilde de kullanım sağlanabilir.
Reglaj ayarı hakkında sormak istedikleriniz için linki tıklayabilirsiniz. Firma yetkilileri sizi konu hakkında bilgilendirecektir.
DİKKAT! Peteklerinizin üstünde ve altında vana varsa reglaj ayarını altta yer alan vanadan yapmanızı tavsiye ederiz. İşlem üst vanadan da yapılabilir. Ancak vananın bozulmaması için ve alt vana daha az kullanılacağı için işlemi alt vanadan yapmak daha sağlıklıdır.
Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?
Diyelim ki dairenizde toplamda 6 petek var ve bu peteklerden en uzaktaki ısınmıyor ya da az ısınıyor. Reglaj ayarı yapmak için önce kendinizce en yakından en uzağa doğru petek numaralandırması yapmalısınız.
En yakındaki peteğe 1 numara adı verilirse en uzaktaki petek 6 numaralı petek olur.
- İlk başta tüm petekleri teker teker dolaşarak vanalarını kapatmalısınız. İşlemi kombi açıkken yapmalısınız. Petek vanalarını kısa süreliğine kapatacağınız için bu işlem kombiye ya da sanıldığı gibi devir daim pompasına herhangi bir zarar vermemekte, ekstra masraf çıkarmamaktadır.
- Petek vanalarının üzerinde açık/kapalı yön tarif edilmiştir. Ayrıca bazı vanalarda A (Açık), K (Kapalı) şeklinde harfler de bulunmaktadır.
- Petek vanaları genellikle saat yönünün tersine (sola doğru) açılmakta, sağa doğru kapatılmaktadır.
- 1 numaralı peteği tam tur kapattıktan sonra 1 tur olacak şekilde açın.
- 2 numaralı peteği tam tur kapattıktan sonra 2 tur olacak şekilde açın.
- 3 numaralı peteği tam tur kapattıktan sonra 3 tur olacak şekilde açın.
- 4 numaralı peteği tam tur kapattıktan sonra 4 tur olacak şekilde açın.
- 5 numaralı peteği tam tur kapattıktan sonra 5 tur olacak şekilde açın.
- Son peteğe geldiğinizde peteği tam tur açın.
Reglaj ayarı bu şekilde sonlandırılmış yani yapılmış olur.
UYARI! Peteklerinizde termostatik vana varsa reglaj ayarı yapmaya gerek yoktur. Çünkü termostatik vana kullanarak zaten o peteğin sıcaklığını kendiniz belirlersiniz. Yani bir nevi reglaj ayarı yapmış olursunuz.
Reglaj ayarını peteklerdeki verim düşüklüğü sebebiyle yapmak istiyorsanız verim elde edemezsiniz. Çünkü işlem sadece daire-konut içerisinde ısınmayan veya az ısınan peteklerin de iyi şekilde ısınması için yapılır. Verim düşüklüğü varsa eğer bu durum tesisat yıkama işlemi ile çözümlenebilir. Kombide bir sorun da olabilir. Bu konularda yardım almak için linki tıklayabilirsiniz.
Reglaj Ayarı Yapıldığı Halde Petek/Petekler Isınmıyor
- Kombi yetersiz
Kombi seçimi aşamasında doğalgaz projesi gerekmektedir. Doğalgaz projesi çizilirken petek sayısı, petek borularının uzunluğuna göre seçim yapılmaktadır. Daire büyüklüğü, petek sayısı, petek adedi ve ebadına göre kombi tercihi yapılmalıdır. Kombi bu özelliklere bakılmadan seçilirse yetersiz kalabilir. Bu durum uzakta kalan petek ya da peteklerde ısı olmayabilir. Bu durumda kombi değişikliği dışında ekstra pompa yani harici pompa da gerekebilir. İşlem için tesisatçıdan yardım almalısınız.
- Petek/peteklerin vanası/vanaları bozuk
Isınmayan petek veya petek vanalarını önce kontrol etmelisiniz. Petek vanaları genel olarak sola çevrilerek açılmakta, sağa çevrilerek kapanmaktadır. Her ihtimale karşı vanaları önce sola çevirerek denemeli, ısı olmuyorsa sağa çevirerek denemelisiniz. Deneme neticesinde yine de ısı olmuyorsa vana ya da vanaların bozuk olma ihtimali de vardır. Vana ya da vanalar bozuksa değiştirilmesi gerekir. Bu tespiti yapacak olan uzman bir tesisatçıdır ve bu sebeple işin uzmanından yardım almak gerekir.
- Peteklerin su giriş-çıkışında tıkanma
Sıcak su kombi ve tesisat içerisinde dolaşmaktadır. Bu durum peteklerin iç çeperinde aşınmalara neden olmaktadır. Aşınma neticesinde ise peteklerin içinde tortu birikmektedir. Peteklerin su çıkış bölümünde tortu birikmesi durumu peteğin verimli ısınmasını hatta bazen de doğrudan ısınmasını engellemektedir. Kombiden gelmekte olan su petek içinde de dolaşarak ısı sağlar. Petek içinde tortu olursa bu durum suyun çıkış kısmına birikebilir. Birikmişse de suyun çıkması engellenir. Bu aşamada petek soğur. Tıkanıklık durumu söz konusu olabileceğinden petek temizleme yani tesisat yıkama işlemi gerekebilir.
- Kalorifer borularında tıkanma
Kombiden çıkan borular yani alt kısımda bulunan kalorifer tesisatına ait borular, tüm petekleri dolaşır ve yeniden kombiye döner. Sıcak su kapalı alanda kesintisiz devir daim yapar. Bu sebeple de zaman içinde kireçlenmeler oluşabilmektedir. Kireçlenme dışında petek içinde tortular da oluşabilmektedir. Bu ve benzeri olumsuz durumlar kalorifer borularını tıkamaktadır. Borularda tıkanma durumu söz konusu ise tıkanıklık olan bölümde güzergah kontrolü yapmak gerekir. Çünkü bu güzergahta olan petek veya petekler kaç tane ise ya o petekler az ısınır ya da hiç ısınmaz. Bu aşamada tıkanıklığın özel cihazlar kullanılarak tespiti ve giderilmesi gerekmektedir.
Bu gibi durumlara genel olarak uzman tesisatçılar bakıp müdahale etmektedir. İşin uzmanından yardım almak kesin sonuç getirirken, işi bilmeyen kişi veya kişilerden yardım almanız sonuç elde etmemenizi ayrıca yok yere masraf etmenizi sağlar.