Ankara’da Akrep Panzehri Üretim Laboratuvarı
Türkiye’de yılda yaklaşık 20 bin akrep sokması vakası yaşanırken, tedavide akrep panzehri uygulanıyor. Ülke, 1950 yılından bu yana akrep panzehrini kendi üretiyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bulunan anti serum üretim laboratuvarında 14 kişilik ekip, serumun üretiminde çalışıyor.
Üretim Süreci ve İhracat
Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan toplanarak getirilen canlı akrepler laboratuvarda uygun yaşam koşulları sağlanarak venomlar elde ediliyor. Üretilen anti serumlar, kalite kontrol testlerinin yapılmasının ardından akrep zehirlenmelerine karşı insanlarda kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na teslim ediliyor. Türkiye, şimdi akrep serumunu yurt dışına da ihraç etmeye hazırlanıyor.
Akrep Serumu Yurt Dışına İhraç Edilecek
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Biyolojik Ürünler Laboratuvarı Sorumlusu Veteriner Mehmet Ali Kanat, “Akrep türlerine karşı ürettiğimiz anti venomlar dünyanın değişik bölgelerinde özellikle Kuzey Afrika, Irak, Suriye bölgelerindeki akrep türlerinden kaynaklanan sokma tedavilerinde de kullanılacak şekilde etkili anti serumlarımız” dedi. Kanat, ayrıca Avrupa ülkelerine akrep serumunu hibe edeceklerini ve ilginin olduğunu belirtti. İhracat sürecinde jest olarak hibe edilecek serumun etkinliği görüldükten sonra satışa sunulacağını dile getirdi.
İhracat ve Hedefler
Mehmet Ali Kanat, “Ürünlerimiz dünyadaki diğer ürünlere göre daha etkili ve kaliteli. Avrupa’da bu nedenle talep görmekte. İhracatımızın başlamasının ardından Kuzey Afrika bölgeleri de hedefimiz arasında. Arabistan, Suriye, Irak gibi bölgelerdeki akrep sokmalarına karşı etkili bir çözüm sunuyoruz” açıklamasında bulundu.