Ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılabilmesi için birçok farklı alanda kooperatif faaliyetleri sürdürülmektedir. Özellikle de Türkiye genelinde kooperatifler için büyük bir destek devlet tarafından sağlanmaktadır. Bu bağlamda yakın zamanda resmi gazetede kooperatifçilik eğitimi için bir açıklama yapılmıştır. Ticaret Bakanlığı tarafından yetki verilen kuruluşlar tarafınca kooperatifçilik eğitimlerine başlanacaktır. Henüz eğitim ücreti veya eğitimlerin başlangıç tarihi belirlenmemiş olsa da ders programı, süresi ve yöntemi açıklanmıştır. Aynı zamanda katılım gösterebilecek kooperatifler için ön başvuru formu da yayınlanmıştır.
Kooperatifçilik uzaktan eğitimi online bir şekilde sürdürülmesi planlanmaktadır. Ülkede mevcut olan Covid – 19 salgını nedeniyle internet üzerinden sistemle eğitimler gerçekleştirilecektir. 40 ders saatini kapsayacak olan eğitimlerde her ders saati 50 dakika olarak belirtilmektedir. Aynı zamanda temel konular ve destekleyici konular olarak ders programı ikiye ayrılmaktadır.
Uzaktan Kooperatifçilik Eğitimi Başvuru İşlemleri
Online bir şekilde gerçekleşecek olan kooperatifçilik eğitimi için başvuru işlemlerinin nasıl yapılacağı merak edilmektedir. Öncelikle belirtmeliyiz ki kooperatifçilik eğitimi şartlarına tabi olan kooperatifler için başvuru koşulu sağlanmaktadır. Bu bağlamda sistem üzerinde belirtilen koşullara tabi kooperatifler ancak ön başvuru formunu doldurabilmektedir.
Başvuru işlemleri için sisteme erişim gerçekleştirmeniz ve formu doğru, eksiksiz şekilde doldurmanız yeterlidir. Gireceğiniz iletişim adresi bilgileriyle eğitim konusunda bilgilendirme maksadı ile geri dönüş sağlanacaktır. Böylece başvurunun onay alıp almadığını da yapılacak geri dönüşler kapsamında öğrenebilirsiniz.
Kooperatifçilik Eğitimi İçeriği
Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği kurumlar tarafından verilecek olan kooperatifçilik eğitimi içeriği oldukça kapsamlıdır. Tamamen resmi koşullar dahilinde sürdürülecek olan eğitime ön başvurusu onaylanan katılımcılar için önemlidir. Tüm derslere 4/5 oranında katılım gerçekleştirilmesi gerekli görülen şartlar arasında yer almaktadır. Bunun dışında ders programı içeriği ve konu başlıkları sistem üzerinden yayınlanmıştır.
40 ders saatinin 30 ders saati temel konuları, 10 ders saati destekleyici konuları içermektedir. Temel konular bünyesinde kooperatifçilik kavramı ve önemini, ortakların görev ve ödevlerini öğrenebilirsiniz. Destekleyici konular içinde de kooperatiflerin gelişimlerini olumlu yönde etkileyecek türden başlıklar bulunmaktadır. Böylece ülke genelinde kooperatifler alanında oldukça büyük gelişmelerin yaşanması hedeflenmektedir.
Temel ve Destekleyici Konular Ders Nitelikleri
Kooperatifçilik geçmişten günümüze bir ülkenin kalkınabilmesi açısından önemli görülen yapı taşlarından biridir. Özellikle de ilk Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından da fazlasıyla desteklenmiş ve geliştirilmeye çalışılmıştır. Günümüzde de kooperatifler için sunulan kooperatifçilik eğitimi en kapsamlı şekilde temel konular ve destekleyici konular bünyesinde ele alınmaktadır.
Temel konuların nitelikleri tamamen kooperatifi en kapsamlı şekilde ele alınmasını açıklamaktadır. Böylece temel konular eğitimi derslerine katılım sağlayan kooperatifler daha bilinçli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilirler. Bununla birlikte kooperatiflerin çalışmalarını online mecrada da ön plana çıkarabilmesi, yeni faaliyetlere geçiş göstermesi için gerekli içerikler aktarılmaktadır. Tüm bu ders programı çerçevesinde kooperatifçilik eğitiminin sürekli olarak sürdürülmesi ön görülmektedir.