Close Menu
Yeni KalemYeni Kalem
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • EĞİTİM
Facebook X (Twitter) Instagram
Yeni KalemYeni Kalem
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • EĞİTİM
Yeni KalemYeni Kalem
GÜNDEM

Çocuklarda doğru beslenme için hem yemekle hem de yemekte sağlıklı ilişki kurmanın önemi

adminadminOcak 25, 20230
PAYLAŞ
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

Toplumsal yatırımlarında ''Sürdürülebilir Gıda'' konusuna odaklanan Banvit BRF’in hayata geçirdiği “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi danışmanlarından Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat projenin web sitesinde yayınlanan makalesinde, “Hem yemekle hem de yemekte sağlıklı ilişki kurmanın önemi”ni vurguladı. 

Banvit BRF’in, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği, sağlıklı nesillerin yetişmesine ve gıda israfının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi danışmanlarından Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, son makalesinde birçok ebeveynin çocuğunun yemek yememesinden şikâyet ettiğine dikkat çekti. Bolat, aslında çoğu zaman çocuğun yemeğe değil, anne ve babasının baskısına direnç gösterdiğini belirterek, “Peki neden başka yerde değil de burada direnç gösteriyor?” sorusuna cevap aradı. 

Dr. Özgür Bolat makalesinde, çocukların kendi kimliklerini kabul ettirmek için direnci genelde anne ve babanın hassas olduğu alanlarda gösterdiğine değinerek şunları yazdı; “Bazı çocuk bunu yemekte yapar, ailesinin “Elalem ne der?” korkusunu keşfeden çocuk ise misafir geldiğinde veya AVM’de yapar.  Tabii aslında bir alanda direnç gösteren çocuk, başka durumlarda da gösteriyordur ama aileler genellikle hassas olduğu durumlardaki direnci hatırlar. Yani kısacası, çocuk yemeğe değil, baskı, zorlama ve müdahaleye direnç gösteriyor olabilir. Bu da evde ilişkinin zayıf olduğunun göstergesidir. Bu durumlarda çocuk hem aile ile hem de yemekle olumsuz ilişki kurabilir. Çünkü yemek zamanını, baskı ile bağdaştırır ve yemek yemeye direnir.” 

Bu konuda neler yapılabileceğini de belirten Bolat, hem yemekte hem de yemekle doğru ilişki kurmak gerektiğini kaydederek şunları yazdı; “Yemekte ilişkiyi” bozan bazı ebeveyn davranışları vardır. Zorla yemek yedirmek, yemekte sohbet etmemek (eskiden sohbet ayıp karşılanırdı ama şu anda bağlanma için bir fırsat olarak görülmeli), tablet veya telefon vermek, çocuğun yaşı uygun olması rağmen ebeveynlerden farklı yemekler vermek (bebekse tabii ayrı olmak zorunda), ne kadar ve nasıl yiyeceğine müdahale etmek, sürekli uyarıda bulunmak, çocuğun doyup doymadığına onun adına karar vermek, okulla ilgili kontrol soruları sormak, uçak yapmak gibi kandırarak yemek yedirmek veya dikkatini başka tarafa çekmek gibi davranışlar, yemekte ilişkiyi olumsuz etkiler.  Bu nedenle hem yemekle hem de yemekte sağlıklı ilişki kurmak için çocuk yemek alanını keyifli ve ailesiyle bağ kurduğu bir yer olarak görmelidir. Ayrıca mümkünse düzenli olarak yemekler ailece birlikte yenilmelidir. Kanada’da yapılan bir araştırmada aile ile haftada en az 3 kez yemek yiyen çocukların ‘fast food’ tarzı yemekleri daha az tükettiği saptandı. Kısacası, çocuk yemekte iyi ilişki kurunca, yemekle de iyi ilişki kurar.”

BENZER HABERLER

MHP Milletvekili Saffet Sancaklı Partiden İstifa Etti

Aralık 10, 2023

Yılmaz: İnsan Hakları Konusunda Gazze Tavır Testidir

Aralık 10, 2023

Bakan Özhaseki, Depremlerden Etkilenen Şehirlerin Yeniden İnşası İçin Çalışmaları Sürdürüyor

Aralık 10, 2023

MHP Milletvekili Saffet Sancaklı Partiden İstifa Etti

Yılmaz: İnsan Hakları Konusunda Gazze Tavır Testidir

Türkiye, Avrupa Takımlar Şampiyonası’na Katılma Hakkı Elde Etti

Nagihan Karadere, Survivor All Star 2024 Takımında Yer Alacak

Bakan Özhaseki, Depremlerden Etkilenen Şehirlerin Yeniden İnşası İçin Çalışmaları Sürdürüyor

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre e-YDS ve TR-YÖS/2 sınavları düzenlenecek

BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Gazze’de Acil İnsani Ateşkeşe İhtiyaç Var

Türk Judo Takımları Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda Başarılı Performans Sergiledi

MEBBİS Üzerinden Talep Edilen Önlükler Öğretmenler Günü’nde Verilecek

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Saldırıları Devam Ediyor

Yeni Kalem, yaşamınıza yeni bir soluk getiren haber platformudur. Teknolojiden ünlülere, seyahatten güncel olaylara kadar geniş bir yelpazede haberler sunar. Yeni Kalem ile dünyayı keşfedin ve yaşam tarzınıza yeni bir boyut kazandırın! Bizi takip edin, yaşamınızı Yeni Kalem ile zenginleştirin!

Facebook X (Twitter) Pinterest YouTube WhatsApp
SON DAKİKA

MHP Milletvekili Saffet Sancaklı Partiden İstifa Etti

Yılmaz: İnsan Hakları Konusunda Gazze Tavır Testidir

Türkiye, Avrupa Takımlar Şampiyonası’na Katılma Hakkı Elde Etti

KATEGORİLER
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • MAGAZİN
  • EĞİTİM
Yeni Kalem, yaşamınıza yön veren haberlerle dolu canlı bir platformdur.
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Reklam
tercüme bürosuWednesday Oyuncularıtüp bebekiş ilanı verofis taşımaTrabzon haberhostingdalgalı saç kesim uzmanıısparta halı yıkamavds sunucuhavuz yapımıkar lastiğivds satın alpolimer duvar panelleri
film izlefilm izlehd film izlefilm izle

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.