SU NEDİR VE SUYUN ÖNEMİ
Su canlıların yaşaması için hayati değer taşıyor. En küçük organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik çeşitliliği ve bütün insan faliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın %70 kaplayan su, bedenimizin ise önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ancak yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %0.3'ü kullanılabilir ve içilebilir özeliktedir.
Dünyanın nufusunun %40'ını barındıran 80 ülkede şimdiden su sıkıntısı çekmektedir. 1940-1980 yılları arasında su kullanımı 2 katına çıkmıştır. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.
Dünyadaki mevcut suyun hacmi 141 milyar m3 tür. Bu miktar dünya yüzeyini 3km. kalınlığında bir tabaka halinde sarabilicek büyüklüktedir.
Bu suyun %98'i okyanuslarda ve iç denizlerde bulunmakta, fakat tuzlu olduğu için, içme suyu olarak kullanıma, sulamaya ve endüstriyel kullanıma uygun değildir. Dünyadaki suların ancak %2.5'i tatlı sudur. Bununda %87'si buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılmaz durumdadır.
İnsanoğlu, su ihtiyacını yüzeysel sular ve yeraltı kaynaklarından temin etmektedir. Tatlı suların en önemli kaynağı yağışlardır. Küresel yıllık yağış 500 bin m3 olup, her yıl yeryüzüne inan yağış aynı miktardadır.
SU OLMASAYDI
Yeryüzünden en çok bulunan maddelerden biridir ve yaşamın temelidir. Eğer su olmasaydı yaşam da olmazdı. Denizler ve okyanuslar yeryüzünün yaklaşık onda yedisini kaplar;toprakta, atmosferde ve bütün canlı varlıklarda su vardır. İnsan vücudunun yaklaşık üçte ikisi sudan oluştu.
SU TÜKETMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR ?
*Beyin fonksiyonlarımız için gereklidir.
*Vücut sıcaklığını düzenler.
*Toksinleri temizler
*Kanımızın %83'ü SU'dan oluşıur.
*Kemiklerimizin '22'si SU'dur.
'Besin ve oksijeni hücremize taşır
*Nefesimizi nemlendirir.
*Metobolizmanın düzenli çalışmasında çok etkilidir.
*İç organlarımızı korur
*Aldığımız gıdaların sindirimine yardımcı olur.